Anna-Stina Malmborg Höglund och Gunnar Höglunds samling är spännande då den erbjuder en tydlig överblick över många av de konstriktningar som utvecklades under efterkrigstiden. Sverige var under 1960-talet en av de ledande länderna i Europa att visa pop konst och det var även många svenska gallerier som sålde verk av amerikanska konstnärer. Paret Höglund införskaffade flera av konstverken genom direkta kontakter med konstnärerna själva under sina resor till USA eller på gallerier i Sverige, Europa och USA. Under 1970-talet träffade de bland annat Andy Warhol och Leo Castelli.

Ett av auktionens mest spännande verk är Lucio Fontanas Concetto Spaziale Attese, 1965. Detta verk räknas som ett av Fontanas mest kända verk trots att det aldrig har visats i utställningssammanhang. Första gången paret Höglund såg denna målning hängde det över skrivbordet till ägaren av Galerie Pierre.

Samlingen innehåller även en av Robert Rauschenbergs tidigaste silkscreens från 1963, vilken räkas till en av auktionens toppnummer. Rauschenberg skapade detta verk ungefär samtidigt som Andy Warhol lät göra sin första silk screen och man kan därför säga att de tillsammans var med att bana väg för denna nya teknik. Rauschenbergs silk screen, som nu säljs hos Sotheby's, visades i en utställning på Galerie Ileana Sonnabend i Paris då paret Höglund fann och köpte det.

Barnebys ser med spänning fram emot auktionen!

 

Hela katalogen hittar ni här!