I lägenheten på Rådmansgatan finns det nämligen chans att få en förhandsvisning av några av de verk som ska visas på Sven Harrys utställning Swedish Art: Now!, utställningen som samlar fler än 40 av Sveriges just nu hetaste konstnärer - däribland Anna Uddenberg, Jim Torell och Thomas Hämén.

Swedish Art:Now! är utställningen som samlar och presenterar den nya generationen konstnärer verksamma inom en svensk kontext. Syftet är att för både en lokal och internationell publik lyfta fram denna grupp och deras sätt att uttrycka sig och där åskådliggöra den höga kvaliteten och relevansen.

Utställningen öppnar under Stockholm Art Week den 20 april. Du vågar inte missa denna utställning.

Oscar Carlsson är curator för utställningen och när jag frågade honom hur han hade tänkt om sitt urval sa han: 

- Jag vill som curator med den här utställningen ta död på den ängslighet som genomsyrar den svenska konstscenen både hos utövare och användare. Användare, alltså publiken vågar knappt ta klivet över tröskeln till gallerier och på museer letar de febrilt efter väggtexter som ska förklara för dem vad de tittar på och vad det är de ska förstå. Jag har valt konst som talar till magen snarare än huvudet och försöker med utformningen ge besökaren verktyg att ta till sig konsten individuellt genom att se på den via ett tillstånd de kan sätta sig in i.

Jag frågade honom även hur kommer utställningen att tas emot. 

- Vissa kommer säkert avfärda utställningen som ytlig vilket också är konstnärernas största skräck att bli anklagade som men jag tror att genom den visuella kultur vi lever i idag så kan man med visuell konst nå ut till “nya grupper”, vilket i sig inte anses särskilt ärofullt bland konstnärer. Men vi ser tack och lov att den nya generationen konstnärer varken underskattar eller föraktar sin publik.

Anna Uddenberg, Carte Blanche, 2015.