Svenska konstnärer donerar verk till förmån för flyktingkatastrofen

Ett flertal svenska konstnärer väljer nu att tillsammans donera sina konstverk till förmån för den pågående flyktingkrisen. Den 11 oktober auktioneras verken ut på Södra teatern i Stockholm och intäkterna, som värderas upp till nästan en miljon kronor, går oavkortat till Läkare utan gränser.

Konstverken packas upp. Bild via aftonbladet.se
Konstverken packas upp. Bild via aftonbladet.se

Ett flertal kända svenska konstnärer har tillsammans donerat konstverk till stödprojektet Artists for Refugees som ska sälja verken på auktion till förmån för hjälporganisationen Läkare utan gränser. I samband med den pågående flyktingkrisen har intresset för att hjälpa varit större än någonsin.

– Jag hade aldrig kunnat ana att det fanns ett så stort engagemang för att hjälpa till, säger initiativtagaren Rebecca Farrensteiner till Aftonbladet.

Konstverken packas upp. Bild via aftonbladet.se
Konstverken packas upp. Bild via aftonbladet.se

Med hjälp av vänner och familj lyckades Farrensteiner få ihop flera konstnärer som var villiga att ställa upp och hjälpa till, däribland Klara Kristalova, Alfred Boman, Jim Thorell, Astrid Sylwan, Jesper Nyrén och Éva Mag.

De hittills drygt sextio verken är värderade till ungefär 3.000-70.000 kronor vardera och väntas inbringa sammanlagt 700 000-800 000 kronor. Summan som försäljningen inbringar kommer oavkortat att gå till Läkare utan gränser. Auktionen äger rum på Södra teatern den 11 oktober.