Ända sedan 1990-talet har den 63-årige "kyrkotjuven" specialiserat sig på att stjäla gamla kulturföremål från, ofta oövervakade, hembygdsföreningar och kyrkor runt om i Norrland. Till slut greps han och dömdes till sex års fängelse och livstids utvisning ur Sverige år 2006.

Men nu är alltså en av Sveriges värsta kyrkotjuvar tillbaka igen, och värst av allt av samma anledning som tidigare. Trots livstids utvisning är "kyrkotjuven" misstänkt för tio nya stölder som ägt rum i Sverige mellan åren 2010-2014 samt för att ha smugglat ut föremålen från Sverige. Dessutom har han trots förbud återvänt till Sverige.

Bland annat misstänks 63-åringen för att ha stulit träskulpturer från Tidersrums kyrka, flera föremål från Ersk-Matsgården i Hassela och en madonnaskulptur från 1200-talet från Österheds kapell.

Mannen greps på Teneriffa i slutet av april efter att han blivit häktad i sin frånvaro vid Norrköpings tingsrätt. Föra veckan kom han till Sverige varpå det hölls en ny häktningsförhandling.

Även om en del av föremålen hittats och identifierats i förråd och som sålda på auktionshus världen över är det inte säkert att de kommer tillbaka till sina ursprungliga miljöer då det som är köpt på auktion troligtvis har handlats i god tro.

Nästan samtidigt rapporteras att två ytterligare böcker av de totalt sextiotvå stulna böcker och handskrifter som KB-mannen stal i början av 2000-talet är funna och ska återlämnas till Kungliga Biblioteket i Stockholm. Det var när böckerna från 1600-talet nyligen dök upp på auktioner i USA, som man upptäckte dem. Med hjälp av det amerikanska rättsväsendet och FBI har det lett till att böckerna återlämnades till riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg vid en ceremoni i New York tidigare i veckan.

KB-mannen fick sitt smeknamn efter att han avslöjades, greps och erkände stölderna 2004. "Boktjuven" var tragiskt nog anställd vid Kungliga Biblioteket som chef över handskriftsavdelningen vid KB.

Än mer delikat blev historien när han senare samma år sprängde sig själv till döds i sin egen lägenhet i centrala Stockholm.

Böckerna sålde han utomlands via ombud till samlare runt hela världen. Idag har totalt fem böcker återlämnats till KB, men i och med att fler av de stulna böckerna troligtvis når auktionsmarknaden med tiden finns förhoppningar att få tillbaka ännu fler. Här kan ni skapa bevakningar så att ni får tips så fort det man söker dyker upp på auktioner runt om i världen.