Hos det tyska auktionshuset Auctionata hittade vi denna glasskulptur av Ernst Billgren från 1999. Föremålet består av färgat glas och antar formen av en and, vilket kommit att bli något av Billgrens signum sett till motiv. Skulpturen är märkt med "E. Billgren 7/29" och har ett utropspris på 37 600 kronor.

Hos Auctionata finner vi även en Hasselbladskamera från 1973. Den svenska kamerafabriken Hasselblad grundades 1941 och just denna modell fanns i produktion mellan åren 1970-94.

Det amerikanska auktionshuset Skinner tillhandahåller just nu en målning tillskriven den svenska konstnären Alexander Roslin (1718-1793) vars motiv föreställer den franska kung Ludvig XVIII och hans två systrar. Målningen har ett utropspris på 25 500 kronor och auktionen löper ut den 18 juli.

 Heritage auctions erbjuder ett brett utbud av filmposters varav flera har svenskt ursprung. En av dessa vintageaffischer föreställer "Månraketen" från 1929, vilken var en av de första sci fi-filmerna som lät göras. Postern har ett utropspris på 25 200 kronor.

Mattor av Märta Måås Fjetterström dyker med jämna mellanrum upp på auktion i USA. Just nu har Wright Now en vacker matta kallad "Vita Spetsporten" signerad AB MMF som ritades 1934 men där detta exemplar har producerats efter 1942. Den kan bli din till det fasta priset av 123 000 kronor.

Vanligt förekommande hos de utländska auktionshusen är även skandinavisk möbeldesign. Just nu finner vi till exempel Yngve Ekströms klassiska stolar i teak från 1953 till fast pris hos Wright Now.

Avslutningsvis höll Sotheby's auktion den 14 juli där en nobelmedalj fanns att bjuda på. Medaljen tilldelades den tyske vetenskapsmannen i medicin, Hans Krebs år 1952 och hade ett utropspris på mellan två till tre miljoner kronor. Syftet med försäljningen var att få in pengar till Hans Krebs biståndsorganisation och den kom till sist att säljas till ett slutpris på drygt 3,6 miljoner kronor inklusive provision.

 

Fler föremål med svenskt ursprung på auktion hittar ni här!