För det första är bägge företagen grundade av två fantastiska entreprenörer och visionärer som har förverkligat sina drömmar och lyckats bygga två, för Sverige, viktiga företag som kommit att bli internationella framgångssagor och ambassadörer för Sverige. Dessutom med ett koncept som kommit att bli tidlöst och ständigt högaktuellt.

För det andra har man haft en vision om att möblera de svenska folkhemmen. Den ena efter småländska mått mätt, den andra efter Östermalms och Stockholms norrförorters idé om ett "folkhem".

Idag finns det knappt ett hem i hela Sverige, och snart i hela världen där IKEA inte finns representerat. Det är allt från världens mest sålda bokhylla, Billy, till Svante Schöbloms stapelbara formpressade plaststolar med förkromad benställning från 1970-talet eller Gillis Lundgrens caféstolar i olika färger.

På samma sätt har man i huvudstaden snart svårt att hitta ett hem utan något som är klätt i Svenskt Tenn och Josef Franks berömda mönsterflora. Är det inte den generösa Liljevalchsoffan med tyget "Under Ekvatorn" eller lampskärmen med "Gröna fåglar" så är det antagligen handväskan av "Manhattan"-tyget, tändsticksasken med "Notturno" eller "Tulpan"-servetterna.

Bruun Rasmussen ropar ut Josef Franks serveringsvagn i mässing och vitmålat metallnät och handtag av betsat bok

Vart man än vänder blicken fylls hemmen med de bägge visionärernas produkter, så även på Barnebys.

Här hittar du hittar mer inredningsföremål från Svenskt Tenn och IKEA!