Intresset för italienskt 1900-tals måleri och Lucio Fontana i synnerhet har aldrig varit större!

Det var inte så länge sedan den "svenska" Fontana-målningen slog världsrekord på just Sotheby´s. Då, i februari 2015, sålde makarna Anna-Stina Malmborg Höglund och Gunnar Höglund Concetto Spaziale, Attest för närmare 107 miljoner kronor. Då låg utropet på 63,6-89 miljoner kronor.

Nu var det dags igen. På Sotheby´s auktion för  italiensk efterkrigskonst klubbades den italienska konstnären Lucio Fontanas La Fine di Dio för motsvarande drygt 200 miljoner kronor. Här kan du läsa om den tidigare rekordförsäljningen!

Det genombrutna "ägget" var en av tio målningar som framgångsrikt såldes under den italienska auktionen, och totalt såldes italiensk konst för drygt 40 miljoner pund.

Till alla spekulativa börsmänniskor kan jag hälsa att konst mycket väl kan vara en bra investeringsform, särskilt med tanke på att den dyraste målningen av Lucio Fontana, till för tio år sedan klubbats för knappt 19 miljoner kronor.

Faktum var att det italienska måleriet gick som en röd tråd genom hela Friezeveckan. Allt från auktioner till gallerier och konsthandlare visade italiensk konst från 1900-talets mitt. Nu vill jag inte vara sådan, men jag flaggade redan för ett par år sedan för den trenden. Hade man då köpt måleri på t e x världens dyraste konstmässa i Maastricht eller Art Basel då hade man ändå troligtvis gjort en bra affär idag.

Läs tidigare inlägg här och här!

Det tycks som konstköparna just nu suktar efter konst med en intressant och vacker yta. Något som kanske säger mer om vår samtid än om konstverken. Hoppas bara konstköparna förstår innehållet...