Många har redan dragit igång grillsäsongen och de senaste årens ökade intresse fortsätter att växa. Aldrig tidigare har det varit sådan efterfrågan på kokböcker på temat och speciella styckdetaljer, marinader och rökspån säljs numera i dagligvaruhandeln. Oavsett om det är för familjen eller vänner tillhör grillningen en av de stora sociala måltidsstunderna vi har i vårt land.

Jag har denna vecka valt ut två viner vilka tillsammans täcker upp det mesta vi kan servera i grillad väg. Först ut en sydfransk rosé till lite magrare kött, fisk och grönsaker följt av en fyllig jänkare som passar det mesta i köttväg.

 

Denna rosé med ny frisk årgång kommer från Rhonedalen i södra Frankrike. Vinet är gjort på de för området typiska druvorna grenache och syrah vilka förutom frukt och mineralitet även gett en vacker ljusrosa färg. Vinet passar utmärkt till allt från grillspett på vit fisk och skaldjur till grillad lax, Haloumi, grönsaker och kyckling.

Doft: Inbjudande mineraldriven och bärig doft med mängder av hallon, smultron och apelsin.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr och fullpackad med mineraler, hallon och smultron.

2015 Calvet Côtes du Rhône Rosé nummer 2219, Alkohol: 13%, Pris: 89 kr

 

 

Veckans andra vin är rött och kommer från Kalifornien i USA. Det här är en riktig grillfavorit. Vinet är till största del gjort på druvan zinfandel som ger smakrika, fruktiga och kryddiga viner vilka är utmärkta att servera till grillat kött och hamburgare. Detta vin innehåller förutom zinfandel även en mindre del av druvorna carignan, mourvèdre och barbera. Efter vinifiering lagras vinet på amerikanska och franska ekfat. Cline Zinfandel passar utmärkt till det mesta i köttväg vi kan lägga på grillen.

Doft: Stor, kryddig och väldigt fruktig doft fylld av mogna skogshallon, körsbär och rostad ek.

Munhåleupplevelse: Fyllig och saftig med mängder av mörka körsbär, skogshallon och ett kryddigt avslut.

2014 Cline Zinfandel nummer 22283, Alkohol: 14%, Pris: 99 kr

 

I måndags var det dags för Gastronomiska Akademiens vårmiddag, vilken avnjöts hos Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus. Utsökt mat och härliga viner gjorde att Akademiledamöterna njöt ikapp med vår matkunnige och vinnyfikne monark, Carl XVI Gustaf.

Med tillönskan om ett klorofyllrikt veckoslut, kommer här kära hälsningar.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist.