Svenskt tenn

Grundarna av Svenskt tenn, Estrid Ericson och Josef Frank har kommit att förändra svensk möbelformgivning för generationer. Med stilren design och en mönsterkavalkad som få andra, är de idag Sveriges kanske mest framgångsrika och efterfrågade formgivare genom tiderna. På auktion är det framförallt soffan, tätt följt av soffbordet, som flest personer söker efter.

Samsas

När Swedish Grace slog igenom stort på 1920-talet talade man om möbler som en ”vackrare vardagsvara” och inte allt för sällan var det just Carl Malmstens nätta och eleganta möbler man syftade på. Enligt Malmstens filosofi skulle formgivningen anpassas efter människan och hans möbler var därför ofta mjukt rundade och vänligt färgsatta. På Barnebys söker de flesta efter matsalsgruppen Herrgården från 1957, följt av 60-talsfavoriten Samsas.

Jetson, Pernilla och Karin

"Det bekväma sittandet är en konst, vilket det icke bör vara. Istället bör tillverkningen av sittmöbler ske med sådan konst att sittandet i dem icke blir någon konst." - Bruno Mathsson

Den skickliga och egensinniga formgivaren Bruno Mathsson har haft ett betydelsefullt inflytande på svensk möbeldesign. Under 1960-70-talet hade han ett nära samarbete med DUX, vilket gav upphov till flera tidlösa designklassiker däribland Pernilla och Karin, som än idag produceras av DUX. Hans mest eftersökta fåtölj på auktion är dock Jetson, som producerades för DUX första gången 1966. Mathsson ägnade en stor del av sin tid åt research och utveckling för att få fram den perfekta sittkurvan på sina fåtöljer och arbetet med designen till Jetson tog närmare tre år innan han kände sig nöjd.

Lamino

Begreppet "Scandinavian Modern" är idag vida känt över hela världen. Yngve Ekström, grundare av Swedese, utgjorde tillsammans med formgivare som Alvar Aalto, Bruno Mathsson, Arne Jacobsen och Paul Kjaerholm modernismens stora namn som tog ett helhetsgrepp om såväl arkitektur som möbler i sin design. Idag är fåtöljen Lamino från 1956 en av de mest eftersökta möblerna på Barnebys. År 1999 utsågs den till århundradets svenska möbel av tidskriften Sköna Hem, något som vi är beredda att hålla med om.

String

Få möbler har blivit lika starkt förknippade med 1950-talet som stringhyllan. Nisse Strinning uppfann hyllan efter att Bonniers folkbibliotek utlyst en tävling 1949. Strinning hade länge haft tankarna på att ta fram en billig och lättmonterad hylla och som dessutom skulle vara lätt att skicka, att han sedan vann tävlingen bidrog till att han gjorde slag i saken. Trots att retrotrenden peakade för länge sen är denna teakhylla fortfarande ett av de mest eftersökta föremålen på Barnebys.

Hans Agne Jacobsson

Den svenska inredningsarkitekten och möbelformgivaren Hans Agne Jakobsson har särskilt uppmärksammats för sin design av lamparmaturer, där många modeller blivit samlarobjekt. "Alla delar i armaturen bör få sitt intresse från konstruktören” tyckte Jakobsson, som var noggrann med samtliga delar av lampan såsom skärmens spridning av ljuset, sladdens avlastning och takdosans utformning. Efter att ha arbetat som assistent till Carl Malmsten och Werner West öppnade han egen firma 1951 där han lät producera lampor i mässing, glas och med fransar, vilka kommit att bli älskade och eftersökta favoriter på auktion.

Ikea

Intresset för Ikeas klassiker blir bara större och större. Idag är Ikeas 1700-talsserie högt eftertraktad på auktion liksom möbler som producerats i samarbete med kända designers, exempelvis Verner Panton, Gillis Lundgren och Karin Mobring.

 

Läs mer om utvecklingen av den globala marknaden för femton av de mest eftersökta formgivarna inom modern design.