När den välklädde stilgurun Fredrik av Klercker får välja så blir det en underbar vikskärm av den italienske formgivaren Piero Fornasetti, lika älskad i Sverige som i hemlandet Italien. Vikskärmen "Pompeiana" har en lackad färgstark dekor av ett Pompeijanskt palats på bägge sidorna. Fredrik föreslog den som en mobil walking closet i en mindre lägenhet, eller åtminstone sovrum, vilket skulle lyfta vilken lya som helst. Vikskärmen säljs hos FA:s Antik för 115 000 kronor.

Vikskärm av Piero Fornasetti, FA:s Antik Vikskärm av Piero Fornasetti, FA:s Antik

I övrigt föll valet på en serverings- eller barvagn från 1950-talet formgiven av en annan italienare, Cesare Lacca, som Fredrik förslog att man kunde använda som ett tidningsbord i tre våningar, med översta hyllplanet för ett par ljusstakar och hans rökdon, som exemplevis en vitsig tändare i form av en handsydd ridstövel i läder för 6 500 kronor som Helms Antikvitetshandel säljer. Serveringsvagnen kostar 17 000 kronor hos Zimmerdahl Antiques and Design.

serveringsvagnen av Cesare Lacca från 1950-talet hos Zimmerdahl Antiques & Design serveringsvagnen av Cesare Lacca från 1950-talet hos Zimmerdahl Antiques & Design

På översta hyllplanet hade han lagt fyra armbandsur för en riktig gentleman, såväl Rolex, som Jaeger LeCoultre och en ovanligt snygg Breitlingklocka. Prislapparna varierade från 11 500 kronor till 22 000, även de hos Helms Antikvitetshandel.

ebba won sydow på grand Antiques ebba won sydow på grand Antiques

Den alltid lika karismatiska Ebba von Sydow började med att välja ett halssmycke hos Knutssons Antik & Konsthandel av silversmeden Wiwen Nilsson i silver och briljantslipad bergkristall som såg såg ut som en enorm diamant. Prislappen ligger på modesta 33 000 kronor.

Utöver det valde hon flera fina tennburkar och askar från Svenskt Tenn samt en magnifik glasskål av Matisseeleven Edward Hald för Orrefors 1919. Skålen är ett av de allra förnämsta exemplen på svenskt konstglass genom alla tider. Den graverade dekoren av bollspelande flickor får anses vara ett av startskotten till det svenska konstglasens internationella genombrott under Parisutställningen 1925. Prislappen ligger på 450 000 kronor.

De fyra ljusstakarna tillverkade i Stockholm 1767 av Isak Sauter tillhör mässans vackraste föremål De fyra ljusstakarna tillverkade i Stockholm 1767 av Isak Sauter tillhör mässans vackraste föremål

Ebba valde även, inte mindre än, fyra magnifika ljusstakar i bästa rokoko av silversmeden. Ljusstakarna säljs hos Sveriges främsta antikhandel sen fyra generationer Skajs Antikhandel.

Även flera av mina val landar i Skajs monter med osedvanligt högklassiga antikviteter, sammantaget är det troligtvis det främsta urval som åtminstone min generation skådat på en svensk antikmässa. Flera av föremålen är rena museiföremål, där flertal möbler av möbelsnickaren och ämbetsmästaren Georg Haupt tillhör bland det bättre som visats på den öppna marknaden på många år.

Nattduksbordet i bästa rokoko är tillskrivet L. Nordin fanerat med jakaranda Nattduksbordet i bästa rokoko är tillskrivet L. Nordin fanerat med jakaranda

Såväl salongsbord som nattcommoder av mästaren får stenhård konkurrens av mästaren Gustaf Adolf Ditzinger raffinerade bord med marmorskiva av yttersta kvalitet som ett ljuvligt nattduksbord i fulländad rokoko tillskrivet Lorenz Nordin. Prislappen på föremålen blir endast för köparen, eller åtminstone seriösa spekulanter.

Bland det moderna utbudet är den unika mosaiken av Einar Forseth hos Jacksons, ett av dem mer sensationella föremålen. Jacksons har valt att lyfta en av de största internationella trenderna just nu; Swedish Grace, inte minst med tanke på Liljevalchs arkitektur(formgavs 1916 av Carl Bergsten). Mosaiken som föreställer ett av förslagen till Stockholms Stadshus utgör en bordskiva, som vilar på ett underrede av metall.

Brösarps antikmässa Foto: Olof Abrahamsson Brösarps antikmässa Foto: Olof Abrahamsson

Relativt nye medlemmen i SKAF, Sveriges Konst och antikhandlareförening som anordnar mässan är Lars Lindgren Antik & Böcker. De visar bland mycket andra genuina antikviteter en kunglig tvättservis från Svartsjö slott.

Helgens mest självklara utflyktsmål är utan tvekan Sveriges främsta mässa för högklassiga antikviteter, konst och design, Grand Antiques, håller öppet fr o m torsdag 20 September t o m söndag 23 september.