I förra veckan sände SVT, K Special dokumentären Eames - arkitekten och målaren. I en och en halv timme fick vi följa ett av världens mest betydelsefulla designpar genom tiderna, Ray och Charles Eames, och deras häpnadsväckande produktivitet och genialitet. Få formgivare har lyckats förmedla så mycket god design till eftervärlden. Än idag njuter vi tidlösa och ikoniska designklassiker såsom de sex olikfärgade glasfiberstolarna modell DSW formgivna 1948 som säljs på Lauritz.com i Danmark. Utropet är 15 000 danska kronor, med sju dagar kvar är budgivningen uppe i 6 600 danska kronor.

Vilstolen Lounge and Ottoman, tillverkad av formpressad plywood av rosenträ med stoppad sits, rygg och armstöd klädda i svart läder började säljas 1956 och blev snabbt en stor succé. Från början var det en present till designparets vän Billy Wilder som bland annat regisserade kultfilmen Some Like It Hot. Tanken var att stolen skulle vara en ultimat mix av gott hantverk och massproduktion. Auktionspriserna på Eames Lounge & Ottoman varierar, särskilt beroende på när och vem som producerat stolen. Så skicket förstås.

Herman-Miller_Eames_Lounge-&-Ottoman_märkning Herman-Miller_Eames_Lounge-&-Ottoman_märkning

Fotpallens etikettmärkning från det amerikanska möbelföretaget Herman Miller ger bonus vid auktionsförsäljning. Herman Miller var en affärsman från West Michigan som hjälpte hans svärson D.J. De Pree att köpa Michigan Star Furniture Company 1923. De Pree hade själv arbetat på möbelfabriken. Han visste att hans svärfar hade stor integritet varför han valde att uppkalla företaget efter honom. I mitten av 20-talet hade namnet Herman Miller blivit synonymt med "moderna" möbler. Alltsedan dess har företaget arbetat med många av världens mest ansedda designers och Herman Miller är fortfarande en erkänd innovatör inom modern inredning med kunder i mer än 100 av världens länder. Vilstolen nedan såldes på Bukowskis Moderna Auktion i våras för dryga 66 000 kronor inklusive köparprovision och avgifter.

 

Taggar