Idén med att skapa en internationell teaterfestival i Ingmar Bergmans ära föddes 2007 när regissören, författaren och dramatikern gick bort. Sedan dess har tre festivaler anordnats av Dramaten och i år äger den fjärde rum mellan den 23 augusti och 2 september.

bergman-couch-press bergman-couch-press

Under elva dagar bjuder den anrika kulturinstitutionen in till internationell teaterfestival med gästspel från bland annat Iran, Tyskland, Nederländerna, Norge, Österrike, Brasilien, Frankrike och Belgien. Sex nya Dramatenuppsättningar får premiär, Jane Magnussons film Bergman - ett år, ett liv kommer att få en specialvisning och ett femtiotal föreställningar, samtal, workshops och filmvisningar äger rum under festivalens gång.

Bergmanfestivalen är ett viktigt led i Dramatens internationella satsning att genom utbyten och samarbeten över gränserna bidra till en konstnärlig utveckling som kommer både publik och scen-konstnärer till godo. Festivalen är ett viktigt komplement till vår ordinarie repertoar och vi hälsar publik och gäster varmt välkomna till Dramaten under elva intensiva dagar, säger Eirik Stubø, teaterchef och konstnärlig ledare för Bergmanfestivalen.

Ingmar Bergman är än idag en av de internationellt mest kända svenska kulturpersonligheter vi skådat och räknas till filmhistoriens främsta regissörer. År 1963 fick han i uppdrag att bli chef för Dramaten med order om att skapa en modern teater. Chefsrollen skulle bara vara i tre år men förändringarna Bergman genomförde var drastiska och hade en avgörande betydelse för teatern och dess verksamhet. Bergman fortsatte att regissera uppsättningar på teatern i nästan hela sitt liv och genom hans visioner och planer för de olika pjäserna fortsatte Dramaten vara centrum för innovation i teatervärlden.

Bergmans interiörer

bergman bergman

I flera av Bergmans filmer och teateruppsättningar har dekor och interiörer gjort starka avtryck. Med allt från 1900-talsparadvåningar, gods och gårdar, till sjukhus, hotell och diskbänksrealism på 1970-talet har den gemensamma nämnaren i de bergmanesquea interiörerna och dekorerna ofta varit svenskheten. I olika historiska kontexter har Bergman genom åren skapat igenkännliga miljöer för svenskarna i sina dramer.

Även Bergmans hem på Fårö, med furuinteriörer och Carl Malmstenmöblemang, har blivit känt världen över. År 2009, två år efter Bergmans död, höll Bukowskis i en auktion där regissörens lösöre auktionerades ut. Alla 337 föremål förväntades gå för två miljoner kronor men när klubban föll för sista gången hade hela 18 miljoner kronor spenderats på personliga tillhörigheter, prisstatyetter och inredning.

tävlingbergman tävlingbergman

I samarbete med Barnebys lottar Dramaten ut fyra presentkort à 500 kronor. För att delta i tävlingen måste du kortfattat motivera vilken Dramatenuppsättning du skulle vilja se och varför. Svaret skickar du in till tavling@barnebys.com senast den 10 juli.

Tävlingen är avslutad!

Lycka till!