Strax söder om Göteborg ligger Tjolöholms slott beläget sedan drygt 100 år tillbaka. Slottsbyggnaden stod klar år 1904 och byggdes i klassisk tudorstil inspirerad av 1500-talets England. Slottet, samt dess kringliggande trädgård ritades av den svenska arkitekten Lars Israel Wahlman, en av den svenska Arts and Crafts-rörelsens förespråkare, där kvalitet och konstnärlighet stod i centrum. Slottsbyggnaden är känd för dess noggranna materialval och fantastiska konsthantverk.

Foto: Tjolöholms Slott. Foto: Tjolöholms Slott.

Från mitten av 1850-talet lämnade allt fler Sverige för att söka lyckan i Amerika. Emigrationen medförde en brist på arbetskraft och arbetsgivare behövde medel att locka arbetare att stanna.

Ett så stort gods som Tjolöholm krävde en gedigen arbetsstyrka, så samtidigt som slottet uppfördes byggdes arbetarbostäder för slottets anställda. Byn var rymlig och kunde inhysa bland andra snickare, smeder  och chaufförer.

Allmogebyn var utrustad med kyrka, bibliotek och samlingsplats för arbetarna och husen byggda i tidsenlig nationalromantisk stil med en mindre, tillhörande trädgårdstäppa för varje bostad. Bostadsförhållandena för arbetarna på Tjolöholm var mycket bra med det tidiga 1900-talets mått, och var en populär arbetsplats. Idag är byn en del av Tjolöholms hotellverksamhet.

Foto: Tjolöholms Slott. Foto: Tjolöholms Slott.

Trots att slottet aldrig bebotts av faktiska kungligheter finns det gott om kunglig glans. När slottet stod klart i början av 1900-talet bjöd det på flera av dåtidens främsta bekvämligheter, som dammsugare och duschar. Den som drabbats av de senare årens kungliga feber och suttit bänkade framför serier som The Crown och Dowton Abbey kommer inte bli besvikna. Slottets eleganta omgivningar och romantiska byggnader påminner om svunna tider och stjärnglans.

Foto: Tjolöholms Slott. Foto: Tjolöholms Slott.

Just nu pågår dessutom en utställning på slottet där kläder och kostymer från Downton Abbey visas. Lars von Trier-fans kan dessutom känna igen slottet och dess exteriörer från filmen Melancholia, som spelades in på Tjolöholm under år 2010-2011.

ta__vlingbanner ta__vlingbanner

Tävling: var med om tävla om en natt i Tjolöholms Allmogeby!

Vad hette kvinnan, som efter sin makes död byggde slottet i samarbete med arkitekt Wahlman? Skicka in rätt svar innan den 20 juni till info_se@barnebys.se så har du chansen att vinna en övernattning i Tjolöholms allmogeby för två personer. Ange ”tävling” i mailets ämnesrad. 

Tävlingen avslutad!