Varje år i mars samlas 275 av världens ledande konst, design och antikhandlare under ett och samma tak på TEFAF i Maastricht.

Här uppvisas några av de förnämsta skatter som finns i privat ägo och dessutom är allt till salu vilket får de flesta av världens stora museer att ha personal på plats, liksom tiotusentals besökare från världens alla hörn vallfärdar till den holländska staden med romerska lämningar.

[youtube id="08avR1Q7wmI"]

Ovan kan du se Barnebys film från förra året då TEFAF Maastricht firade 30-års jubileum. Jag var på plats och försökte ge ett smakprov på världens främsta konst, design och antikmässa.

Här kan du läsa mer om tidigare års höjdpunkter och sensationella nyupptäckter från TEFAF! 

Tidigare år har Åmells Konsthandel varit den enda svenska utställaren på plats, men sedan förra året har Verner Åmell fått sällskap av Jacksons och Modernity, Sveriges två ledande handlare inom modern design.

Utbudet på världens ledande konst, design och antikmässa är minst sagt omfångsrikt. Här samlas allt från romerska skulpturer och afrikanska masker till stigbyglar i silver, barocka fontänskulpturer och oljemålningar av Pablo Picasso.

Vartenda föremål är noga genomgått av en stor jurygrupp fördelad på ett antal mindre grupper av specialister inom olika områden som får ett dygn på sig efter att mässan står färdig, då varken utställare eller besökare får närvara att avgöra äkthet, skick och trovärdighet av provenienser och så vidare.

Om det är något som de inte anser platsar på mässan, lyfts föremålen ut från montrarna och tas till ett särskilt låst rum där de får stå tills mässan är slut, då utställaren får tillbaka det.

Här kan du läsa om det galna auktionsfyndet som drog storpublik på TEFAF Maastricht!

För att besöka mässan föreslår jag först och främst ett besök på TEFAF:s hemsida, därefter att man bokar mer än ett dygn åt "härligheten". Flyg går till flera närliggande städer som exempelvis Bryssel, och därifrån kan man ta sig med kommunala medel eller hyrbil.