The Barnes foundation är en amerikansk konstinstitution som grundades 1922 av Albert Barnes. Institutionen innehar en fantastisk samling modern och postimpressionistisk konst av bland annat Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne, Henri Matisse, Pablo Picasso och Henri Rousseau. Det var på baksidan till två av konstnären Cézannes verk som de oavslutade skisserna upptäcktes. Den ena av de nyupptäckta skisserna är gjord i akvarell, den andra i kol.

Man tror att dessa skisser inte setts sedan dem såldes av Leo Stein år 1921. För att kunna ge besökare och konststudenter möjligheten att skåda båda dessa verk kommer dem nu att visas i en dubbelsidig ram, för att man således ska kunna se båda sidorna av verken samtidigt. Cézanne skissade ofta på båda sidorna av ett papper och har under sina verksamhetsår gjort tusentals skisser. Vissa var förberedande för större verk som exempelvis skulle målas i olja, men framförallt tror man att det var konstnärens sätt att experimentera med linjer och färger. The Barnes foundation menar att skisserna speglar Cézannes arbetsmetod i stort och är därför ovärderliga.

När Albert Barnes köpte målningarna från Leo Stein, som haft en av de största samlingarna med Europeisk modern konst, trodde han att han köpt de två verken The Chaine de l'Etoile Mountains och Trees, föreställande landskap i södra Frankrike. Nu har det visat sig att han fick dubbelt upp!

Fler verk av Cézanne hittar ni här!