Stilarna som aldrig går ur tiden

Hämta inspiration från några av Barnebys favoritreportage genom tiderna. Här har vi samlat några av de mest hållbara stilarna.

andersson1
andersson1

Trender kommer och går, men vissa stilar består. Att sätta prägel på sitt hem är inte alltid det lättaste, det finns ofta flera olika inspirationskällor, olika favoritföremål och flera olika stilar man gärna ser sig omges av i vardagen. Något vill man förnya samtidigt som man måste behålla den där obytbara tavlan eller fåtöljen. I våra hemma hos-reportage som gjorts under åren har en mängd olika stiluttryck dykt upp och lika så har olika personligheter återspeglats i dem. Efter en återblick har vi här några av våra favorithem med de mest hållbara stilarna - de som aldrig tycks bli gamla eller sluta inspirera oss. Konstnärer, fotografer, samlare, stylister, vinmakare, trollkarlar och många fler har öppnat upp sina dörrar under åren som gått. Låt oss återigen inspireras av dessa favoritinteriörer.

Moderniserad nationalromantik

I 1800-tals villan i trä utanför Eskilstuna som en gång tillhörde den lokala celebriteten och kulturprofilen Carl Braunerhielm bor idag Rocco Gustavsson. Här finns konst från den gamla samlaren Braunerhielm och sekelskiftesmöbler blandat med danska designklassiker i ett hus som utstrålar förkärleken till svensk byggnadstradition.

rocco1
rocco1

I huset kan man hitta fantastiska designklassiker bland tavlor och äldre möbler. Väggarna i flera av rummen är minst sagt inte sparsmakade utan näst intill överbelamrade med tavlor som står i kontrast till ett ljust och stilrent kök och sovrum. Läs hela reportaget här.

rocco 2
rocco 2

Expensive Eclectic 

En stil som leker med dova färgskalor och proportioner, blandar det exklusiva med det unika och låter föremål från olika tidsepoker skapa sin egna eleganta men avslappnade atmosfär.

berlin
berlin

Tom Berling älskar kontraster och beskriver sin stil som en guldrolex på en uteliggare. De rustika rummen har dekorerats och inretts med eleganta möbler, modern konst, vintageprylar och i en perfekt färgsättning. Du kan läsa hela reportaget här.

berlin2
berlin2

Bertling har inte ett favoritrum utan menar att gränsen mellan köket och vardagsrummet är det förlovade landet där det bästa av två världar möts.

bertlin
bertlin

Lantlivsdrömmar

Drömmen om landet, drömmen om en lugn och harmonisk miljö där man ska kunna finna tid till rekreation och fly storstadens hets.

playson1
playson1

Christine och Alan von Eggers Rudds vingård i Provance har en vacker samling möbler som de samlat på sig när de tidigare bott i Washington, Colorado och Köpenhamn eller på loppisar i Frankrike. Med gustavianska möbler, en lantlig fransk stil och en del moderna inslag har paret skapat en minst sagt drömsk atmosfär i den klassiska vingårdsmiljön. Läs hela reportaget här.

playson2
playson2

En annan lantlivsfavorit, i Sverige denna gång, är Daphne Strååts bohemisk sommardröm. Här finns allt man kan drömma om i ett sommarhus - och lite till. Det bästa av allt är nästan att det inte går att ana en enda modern eller nytillverkad pryl i huset. Allting tycks kärleksfullt valts ut för ett nytt liv.

kök2
kök2

Det inredda tältet med mattor och soffor gör en mållös samtidigt som det avslöjar Daphnes vurm för orientaliskt inredning.

tält
tält

En underbar vilstol i rotting finns just nu hos Folks Interiör. Läs hela reportaget här.

Old meets New Nordic
Hemma hos Jonas Ingerstedt i gamla Katarina Västra skola i en ljus lägenhet hittar vi en gedigen samling dansk design. Takhöjden på fyra och en halv meter skapar en perfekt atmosfär för designklassiker av bland annat favoriterna Hans Wegners och Paul Kjaernholm. Det moderna och stilrena lägenheterna i byggnaden från 1856 tillåter klassiker att träda fram och stå i fokus i de ljusa rummen.

jonas2
jonas2

Jonas favorit är Hans Wegners flaglinestol. Själv säger han att "den är ganska futuristisk i sin form men gammaldags och traditionell i utförandet med repen virade runt en stomme. Den 'svävar' liksom Paul Kjaerholms möbler, som också är en av mina favoritformgivare."

jonas
jonas

Jonas både säljer och köper möbler på auktion. Hans favorithus är Bruun Rasmusen, Laurtiz, Bukowskis och Stockholms Auktionsverk när det kommer till skandinavisk design. Läs hela reportaget här.

En annan favorit som blandar nytt och gammalt nordiskt är Peter Andersson.

andersson1
andersson1

Hemma hos Peter Andersson samsas svensk samtidskonst av favoriter som Maria Friberg och Torsten Andersson med designklassiker av Mats Theselius och och Arne Jacobsen.

andersson3
andersson3

För Peter Andersson är samtidskonsten ett sätt att förstå sin samtid på. Möblerna följer inte samma stil som konsten, även om de är moderna designklassiker. Skandinavisk design från efterkrigstiden, ofta med element av rött, trä och läder i en vacker kombination med italienska soffor och Märta Måås Fjetterströms mattor. Du kan läsa hela reportaget här.

andersson22
andersson22

Rölakan designat av Barbro Nilsson, vävt i Märta Måås Fjetterströms ateljé i Båstad.

Extravaganza

Hemma hos TV-profilen och konsthandlaren Claes Moser och PR-konsulten och smyckeformgivaren Sanna Evers finns det mycket, mycket av allt. Färg, konst, fantasi, möbler från olika epoker skapar en sofistikerad lekfullhet. Deras hem är helt klart en av våra favoriter när det kommer till färg, form och konst och massor av kreativitet.

mosermoser
mosermoser

Enligt paret själva är de ointresserade av att hitta en specifik stil och låter istället varje föremål tala för sig själv.

"Det intressanta är just stilkrockarna där olikheterna gör det hela spännande. Inför varje ny förändring hemma får jag en inre bild av hur det färdiga resultatet kommer bli och oftast behövs ingen längre betänketid utan vi provar direkt, vilket brukar ge ett fint resultat" säger Sanna Evers.

moser2
moser2

Hemma hos inredningsdesignern och möbelformgivaren Vincen Darré hittar vi ännu mer extravaganta, färgsprakande miljöer att låta sig inspireras av.

darres
darres

Svenskt Tenns fantastiska sortiment på färglada textilier är inte ett dumt alternativ för en lekfull atmosfär.

darre2
darre2

Den gemensamma faktorn för dessa inredningsinspiratörer verkar vara att se till att deras omgivning återspeglar deras person och att inga gränser finns - summa kardemumma - det bästa inredningstipset vi har är att låta fantasin flöda, välja favoriter med hjärtat och blanda fritt i rummen för att återspegla vem du är.