En stad som vi aldrig tröttnar på och återkommer till med jämna mellanrum är balla Köpenhamn som för övrigt alltid hamnar rätt högt upp på Monocles årliga Most livable cities-lista. Föga förvånande. Bra kommunikationer (36 DKK kostar tågresan från Kastrup!), spännande arkitektur, design en masse (

För vänner av konsten så har Köpenhamn - eller CPH som vi säger - massor att erbjuda. Utöver fina institutioner som Nikolaj Kunsthal och Charlottenborg finns ett gäng tunga gallerier varav flera ligger i CPH:s egna Meatpacking District; Kodbyen i hippa Vesterbro. Två av våra favoriter är v1 Gallery som är inriktat på yngre konstnärskap och Galleri Bo Bjerggaard som representerar bland andra Tal R, Per Kirkeby och Erwin Wurm.

Att danskar är världsbäst på design och kriminalserier är väl knappast en nyhet (Triple B anyone? Bron, Brottet och Borgen!) men det finns även ett gäng duktiga samtidsfotografer som verkligen förtjänar att uppmärksammas. Här kommer således The Danish Eye - en litet axplock med några av våra favoriter; Astrid Kruse Jensen, Nicolai Howalt, Trine Sondergaard, Jacob Holdt och Fryd Frydendahl.

Astrid Kruse Jensen

Nicolai Howalt 

Trine Sondergaard

Fryd Frydendahl 

Jacob Holdt 

Taggar