Prins Carl Philip som aktivt deltog i juryarbetet, fick äran att läsa upp motiveringen om hur chef Sjögren med en välbalanserad komposition av fisk och skaldjur samt med stor respekt för huvudråvarorna och personliga kombinationer av lammet lyckades bäst i denna prestigefyllda tävling.

Nu väntar ett hektiskt och händelserikt år för vinnaren.

Även om det fortfarande är någon vecka kvar till årets fettisdag så verkar redan landets konditorier svämma över med såväl traditionella semlor som nymodigheter i form av semle-wrap och Elvissemla. Men varför vänta? Ture Sventon åt ju som bekant semlor året runt! Vad dricker man då till semla förutom kaffe och i vissa delar av vårt land varmmjölk? Jo, man dricker ädelrötat sött vitt vin, gärna från den lilla kommunen Sauternes i Bordeaux. Ädelrötat betyder att druvorna har angripits av svampen Botrytis Cinerea vilken perforerar druvans skal vilket för med sig att vattnet i druvan dunstar och lämnar druvsockret kvar. Förutsättningarna för att få ädelrötade vindruvor är att vinodlingen finns i ett klimat där dimma och fukt är delvis närvarande i samspel med värme. I Sauternes och dess grannkommuner möjliggörs detta av närheten till en flod. Denna metod ger söta viner med hög frisk fruktsyra och doft samt smaker som honung, mandel och saffran.

2010 Calvet Réserve du Ciron (nr 4029) 100 kr

Veckans första vin är en ursprungstypisk och väldigt prisvärd Sauternes som jag tipsat om vid tidigare tillfälle och som nyligen även serverades på Nobelbanketten, då till desserten. Detta vin passar förutom till semlor även fantastiskt bra till såväl anklever som starkare ostar.

Doft: Honungssöt och komplex doft med mandlar och saffran.

Munhåleupplevelse: Intensiv söt smak med frisk fruktsyra följt av saffran och honung och med en lång avslutning fylld av mandel.

2011 Château Menota (nr 4087) 75 kr

Veckans andra vin kommer från Sauternes grannkommun Graves och är även det gjort delvis på ädelrötade druvor. Druvorna som används är Semillon, Sauvignon Blanc samt Muscadelle som skördas vid optimal mognad. Vinet jäses därefter på ståltank för att sedan lagras på använda franska ekfat. Vinet passar även till bärdesserten eller glassen.

Doft: Inbjudande fruktig doft, fylld torkade aprikoser, honung och kryddor.

Munhåleupplevelse: Honungssöt med frisk fruktsyra och mängder av torkade aprikoser, honung, apelsin och saffran.

Med kära hälsningar efter uppvaknandet från Årets Kock banketten,

Carl Jan Granqvist