Begäret efter skönhet är en av de mest påtagliga skillnaderna mellan människor och djur. Och på ett sätt skapar man skönhet när man tillverkar klockor.

Konstens syfte är inte bara att vara estetisk njutning för människan. Konsten helar, ger svar på filosofiska frågor och är gränsöverskridande. Konst är ett universellt språk som alla förstår, oavsett religion och kulturella traditioner, eftersom den inte appellerar till människans rationella tänkande utan till känslor och sinnesstämningar.

Många klocktillverkare inspirerades av musik eller vackra målningar när de skapade sina mästerverk. Det gjorde att köparna kunde införskaffa klockor som speglade deras smak och ständigt påminde dem om skönhetens närvaro i världen.

För att genomföra tillverkarnas idéer behövs specialister. Gravörer, skulptörer, juvelerare och emaljspecialister. Designklockor har, på grund av sin unika och avancerade utformning, en given plats på museiutställningar tillsammans med andra typer av konst.

Konstens roll i klocktillverkningen

I århundraden har målare, skulptörer och arkitekter speglat den tidsålder de lever i. Klocktillverkare använder sig av konstverk i miniatyr för att dekorera sina klockor, och för den typen av dekoration lämpar sig emaljminiatyren bäst. Att skapa miniatyrer i emalj är en mycket avancerad process som kräver erfarna och stadiga händer och en skarp syn. Det tar åtminstone tvåhundra timmar av hårt arbete.

Armbandsur är gjorda för människor. Med det i åtanke blir klocktillverkarnas intresse för renässanskonstnärer ganska logiskt. Under renässansen (från början av 1400-talet till omkring år 1600) dominerades europeisk kultur av antropocentrism som fokuserade på människan och hennes behov. Den humanistiska känslan i måleriet speglas i huvudsak av färgvalet och teman som ofta inspirerades av antika kulturer.

Bovet

När vi pratar om schweiziska klockmärken nämns ofta Patek Philippe och Omega, men visste du att märket Bovet tillverkar klockor med artistisk utformning som anspelar på dess historia?

Fickur, Patek Philippe, med miniatyr av "Boat races at sea" av G. Menni. Bild från Christie's. 

Antika klockor är alltid åtråvärda objekt för samlare. För de första är de alltid dyra eftersom de är handgjorda. För det andra har klocktillverkarna strävat efter att visa sin talang. För det tredje försöker ägare till sådana klockor ofta att ta hand om dem på bästa sätt. Är klockan dessutom från ett välkänt märke blir klockans attraktionsvärde ännu högre.

När du äger en klocka som är designad som ett konstverk är inte det ekonomiska värdet det viktigaste. Det mest väsentliga med klockan är att varje gång du ser på den inte bara ser pilar och siffror, utan också blir påmind om sinnets kreativa förmåga.

Armbandsur, fickur, bordsur, väggur, golvur – du hittar alla typer av klockor hos Barnebys.