Susanna Pettersson, nationlamuseum Susanna Pettersson, nationlamuseum

Det har varit en turbulent tid för Nationalmuseum de senaste åren med allt från en totalrenovering av de anrika lokalerna mitt emot Det Kungliga Slottet till diverse olika stormar kring den ifrågasatta före detta chefen Berndt Aurell. Nu börjar dock bitarna falla på plats.

Susanna Pettersson kommer närmast från Ateneum, som tillsammans med Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff ingår i Finlands nationalgalleri. Innan dess har hon även varit chef för Finska institutet i London, chef för Alvar Aalto-stiftelsen och för Alvar Aalto-museet samt haft olika arbetsuppgifter inom Finlands Nationalgalleri.

nationalmuseum, Stockholm nationalmuseum, Stockholm

Idag tronar Nationalmuseum med sitt utsökta läge i en av världens vackraste huvudstäder, med stolthet som en symbol för såväl Stockholm som stad liksom Sverige som kulturnation.

Inflyttningen av föremål har sakteliga påbörjats och det är till ett toppmodernt och utsökt vackert museum som den nya chefen, hennes personal och inte minst vi besökare har att återvända till i oktober, i höst.

nationlamuseum, stockholm, carl Larsson nationlamuseum, stockholm, carl Larsson

Trots skenande kostnader för renovering, redigt höjd hyra och gratis inträde är Susanna Petterssons grundinställning positiv när hon tar över sitt nya arbete.

– Museet ska vara roligt och överraskande och uppmuntra att drömma och tänka stort och djupt, säger Susanna Pettersson till SVT:s Kulturnyheterna.

En av de väggar som fått ny färg och nytt liv En av de väggar som fått ny färg och nytt liv

Uppdraget påbörjas 1 augusti 2018 och förordnandet gäller i sex år, vilket förhoppningsvis ska skapa ett lugn och en arbetsro för nationalmuseums personal. En av de viktigaste utmaningarna för Nationlamuseum är att vitalisera museets fantastiska egna samlingar liksom det är att digitalisera de samma.

Kulturministern flyttar in. För en tid sedan påbörjades inflyttningen. Kulturministern hjälpte tacknämligt till Kulturministern flyttar in. För en tid sedan påbörjades inflyttningen. Kulturministern hjälpte tacknämligt till

Det allra viktigaste, enligt den nytillträdda chefen, är museets samlingar, medan digitaliseringen är en av de utmaningar man ställts inför.

När renoveringen är klar beräknas den ha kostat omkring 1,2 miljarder kronor. Nationalmuseum kommer att öppna för allmänheten igen den 13 oktober i år.

Foto: Nationalmuseum