Picasso - Le pigeon aux petits pois

Sannolikheten att Picassos Le pigeon aux petits pois från 1911 ska komma till rätta är tyvärr väldigt liten. Strax efter att den stulits från Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris 2010 slängde tjuven tavlan i en soptunna som hann tömmas innan polisen hann lokalisera den. Men om målningen trots allt inte gick förlorad i sophanteringen är det någon ute i världen som sitter på en mycket värdefull tavla - Le pigeon aux petits pois har värderats till närmare 222 miljoner kronor.

Lucian Freud - Francis Bacon 

Stölden av Lucian Freuds porträtt av Francis Bacon 1988 från Neue Nationalgalerie i Berlin är ett mysterium. Trots att porträttet varit försvunnet i 25 år har inga ledtrådar eller rykten kommit fram gällande var tavlan kan finnas, och inget kriminellt gäng har krävt någon lösensumma, försökt sälja det eller tagit på sig stölden.

Nästan fjorton år senare gjorde Freud en affisch i 2500 exemplar som han spred över Berlin, där han utlovade en belöning på 300 000 D-mark (motsvarande nästan 1,5 miljoner kronor) till den som lyckades lokalisera tavlan. Men inte ens konstnärens egna försök resulterade i någon respons. Tavlan tros ha stulits från Neue Nationalgalerie av en beundrare eller en student, eftersom galleriet vid tiden för stölden kryllade av studenter. Lucian Freud sa själv om porträttet: "Jag var nöjd med det, och det verkade som att han [Francis Bacon] gillade det också."

Paul Cézanne - Vue d'Auvers-sur-Oise 

Samtidigt som Oxford firade in det nya millenniet den 31 december 1999 passade någon på att bryta sig in i Ashmolean Museum och för att stjäla Cézannes målning Vue d'Auvers-sur-Oise. Fortfarande finns inga spår efter tavlan, men ingen belöning har heller utlovats till den som kan komma med avgörande information i fallet. Målningen har värderats till 33 miljoner kronor och och anses vara en av de viktigaste verken av Cézanne som illustrerar konstnärens utveckling.

Rembrandt - Christ in the Storm on the Lake of Galilee

Målningen av Rembrandt van Rijn var en av de 13 konstverk som försvann från Isabella Stewart Gardner Museum i Boston 1990, i vad som räknas till USA:s största konststöld genom tiderna. 2013 menade FBI att man hade identifierat tjuvarna och att jakten på de stulna mästerverken äntligen var inne på sitt sista kapitel. Men än idag, tjugosex år efter stölden, hänger ramarna tomma på museet och fallet är fortfarande öppet. Belöningen för information som leder till att målningarna hittas är satt till 42,5 miljoner kronor.

Johannes Vermeer -  Konserten

Konserten av Johannes Vermeer var en av de tretton målningar som försvann i stölden från Isabella Stewart Gardner Museum 1990, men vad som är särskilt speciellt med 1600-tals målningen är att den var Isabella Stewart Gardners första större konstinköp när hon köpte den 1892. Målningen var mellan 1903 och till stölden 1990 permanent utställd på museet. Den anses vara världens mest värdefulla målning som stulits och ännu inte hittats.

Picasso - Tete d'Arlequin

Tete d'Arlequin stals tillsammans med sex andra målningar av bland annat Monet, Matisse och Gauguin från Kunsthal i Rotterdam i oktober 2012. Vad som hände med målningarna är fortfarande oklart. Tjuvarna arresterades i juli 2013, och mamman till en av dem påstod då att hon eldat upp tavlorna för att skydda sin son. Hon tog tillbaka påståendet under rättegången, men polisen hittade pigment och spikar som bedömdes vara från samma tidsperiod som målningarna bland askan i hennes eldstad.

Jan Van Eyck - De Rechtvaardige Rechters från Gentatlaret 

Den stals av Napoleon, brändes nästan upp av kalvinister, var hett eftertraktad av nazisterna och en del av den har varit försvunnen i över 80 år. Målningen i altarskåpet i kyrkan Sint Baafs i staden Gent skapades av bröderna Jan och Hubert van Eyck mellan 1420 och 1432 och har minst sagt varit ett begärligt villebråd genom historien. 1934 stals två paneler av målningen, varav den ena, föreställande Johannes Döparen, återlämnades kort därefter. Den andra är dock fortfarande försvunnen. 1945 återlämnades altarmålningen till Belgien efter att ha varit gömd i en saltgruva under den största delen av andra världskriget, där den ådragit sig stora skador. Den belgiske konservatorn Jef Van der Veken skapade en kopia av den försvunna panelen i samband med att hela målningen restaurerades.

Rafael - Porträtt av en ung man 

Som så mycket annat försvann även en målning av den italienske mästaren Rafael under andra världskriget. Tavlan stals från Czartoryskimuseet i Krakow 1939 av Gestapo som tog det till Hitlers boning i Berlin. 1945 tog nazisten Hans Frank flera målningar från Hitlers samling till det kungliga slottet Wawel i Krakow, men sedan dess har ingen sett till målningen av Rafael. Runt 2012 ryktades det att målningen hade återfunnits i ett Schweiziskt bankfack, men än så länge verkar det inte vara annat än just rykten.

Caravaggio -  Nativity with St Francis and St Lawrence

Caravaggios målning av jungfrufödseln hängde i ett kapell i Palermo på Sicilien fram tills 1969 då det togs ur sin ram och ut ur kyrkan. Den lokala maffian är än idag huvudmisstänkta för stölden, men var 1600-tals målningen finns är okänt. Mängder av teorier kring vad som hänt med tavlan har cirkulerat genom åren, däribland att den ska ha blivit uppäten av råttor och grisar efter att den hållits gömd på en bondgård. Relativt nyligen påstod en före detta maffiamedlem att målningen eldats upp under 1980-talet.

Van Gogh - Församlingen lämnar den reformerta kyrkan i Nuenen

Egentligen är det något vanskligt att bara nämna Församlingen lämnar den reformerta kyrkan i Nuenen som stals från van Goghmuseet 2002, eftersom tjuvarna nämligen kom över två mycket värdefulla tavlor av den nederländske konstnären. Med hjälp av rep och stegar lyckades tjuvarna bryta sig in genom museets tak och stal förutom ovan nämna verk också van GoghHavsutsikt från Scheveningen från 1882. Därefter tog de sig ut via museets framsida, troligen samtidigt som polisen koncentrerade sina insatser till baksidan eftersom det var där tjuvarna kommit in. Tillsammans beräknas målningarna vara värda 277 miljoner kronor. Trots att två män fälldes för stölden ett år senare har man ännu inte hittat tavlorna.

Vill du veta mer om konststölder? Barnebys har listat nio spektakulära konststölder genom tiderna. Läs mer här!