Årets stora snackis är förstås Uppsala Auktionskammares samling "THE NEUMAN COLLECTION" av högklasisg internationell konst, bestående av flera originalverk av bland annat Pablo Picasso. Samlingen förväntas bjuda på en hel del överraskningar. Här kan du läsa mer om samlingen i tidigare blogginlägg!

Anders Zorn

Före år 2010 var det, under några år, ganska sällsynt att se mästerverken av Anders Zorn på svenska auktioner, men de senaste åren har marknaden försetts med flera verkliga toppnummer. I år är det framför allt två tidiga akvareller som visar vägen, dels "Kaikroddare III", från 1886 som Anders Zorn målade när han och hustru Emma kom till Konstantinopel under deras bröllopsresa strax före jul 1885. Utropet är 7-9 miljoner kronor.

På Uppsala Auktionskammare klubbas Zorns "Flirtation" från 1885. Akvarellen är målad i England medan motivet är från Zorns tidigare Spanienresa. Även Zornmuseets Museidirektör, Johan Cederlund håller akvarellen som "ett av de i särklass finaste resultaten av Zorns minnen och erfarenheter från Spanien". Utropet är 3-5 miljoner kronor.

Helmer Osslund

Uppsala Auktionskammare har flera fina, till storleken mindre, prisvärda verk av konstnären, men den överlägset mest imponerande målningen av Osslund den här säsongen på auktion är den stora målningen "Porjus - Vattenfall med träd i höstskrud", från 1915. Både Nationalmuseum i Stockholm och Musée d´Orsay i Paris har målningar med liknande  motiv av konstnären. Målningen ropas ut för 800 000 - 1 000 000 kronor.

Leander Engström

En annan Norrlandskonstnär som faktiskt lärde sig att måla av Helmer Osslund, men även av de stora franska mästarna Henri Matisse och Paul Gaugin, på plats i Paris var Leander Engström. Leander Engströms målning "Lapp från Abisko vid fjällsjö" från 1910, samma år som han återvände till Sverige från konstens huvudstad är ett lysande exempel ur konstnärens produktion. Den stora duken är en av hans mest spännande målningar där Gaugins närvaro är uppenbar i de fasta konturerna och ytorna. Utropet är 1-1,5 miljoner kronor, vilket är modest med tanke på målningens verkliga kvaliteter.

Sigrid Hjérten

En person som kom till Paris för att måla hos Henri Matisse, liksom Leander Engström var Sigrid Hjérten. Svenskan tillhörde Matisses egna favoriter, vilket inte är svårt att förstå. Hennes färgsättning och måleri är rakt igenom kännetecknande från Matisses skola av modernister. Sigrid Hjerténs "Konvalescenterna (Konvalescenter på Epedimisjukhus)" målades 1917 i närheten av sjukhusets låg vid Albanokullen vid Roslagstull där makarna Hjérten-Grünewalds son Ivan låg sjuk. Målningen visar hur Sigrid låtit färgerna reducera bilden till en direkt känsla av mystik och dramatik. Målningen som är utförd 1917 ropas ut för 1,5-1,8 miljoner kronor på Bukowskis Decemberauktionen+Asiatiska.

Carl Kylberg

Mycket färg är det även i Carl Kylbergs dukar. De senaste åren har marknaden skrikit efter Carl Kylbergs färgstarka men ändock mer mättade dukar, åtminstone om man jämför med Matisseeleverna. I målningen "Stilla Morgon" från 1943 ser vi ett centralt motiv i Kylbergs måleri. Centralt i bilden, som så ofta, skeppet som symboliserar människans färd genom livet tillsammans med den brinnande himmeln och figurerna i målningens nedre vänstra hörn.

Anshelm Schultzberg

Bland det klassiska måleriet toppnummer finns, förutom Anders Zorns tidigare nämnda mästerverk, Helen Schjerfbecks "Konfirmanden" från 1891 som ropas ut för 5-7 miljoner kronor hos Bukowskis, Alexander Roslins porträtt av Marie-Françoise Julie Constance Filleul sittande med en öppen bok i höger hand i en höglassig XV-ram ropas ut för 1-1,5 miljoner kronor hos Uppsala Auktionskammare liksom Bukowskis ropar ut ett flertal intressanta teckningar i färgkrita av Carl Fredrik Hill samt oljemålningen "Havsbris – Luc-sur-mer” av samme konstnär från 1876(utrop 4-5 miljoner kronor). Ett av de verkligt prisvärda målningarna är Anshelm Schultzbergs "Barn i trädgården" från Nyckelviken 1885. Högklassigt måleri från en av Sveriges främsta för tiden, men prismässigt långt efter de mer namnkunniga namnen som Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Larsson och till exempel Julia Beck. Målningen ropas ut för 250-300 000 kronor på Bukowskis.

John Bauer

Både Uppsala Auktionskammare och Bukowskis har två målningar av John Bauer var. På Uppsala Auktionskammare toppar ”Här är skönt och vackert, sade hon och slog ihop händerna” med utrop 300-350 000 kronor följd av "I skogen" som ropas ut för 40-60 000 kronor. På Bukowskis klubbas John Bauers "Floden", men tyngts väger ändå akvarellen och gouachen ”Här har du allt, som återstår av mina kläder" som ropas ut i 450-500 000 kronor. Målningen är ett av konstnärens starkaste verk av museal kvalitet.

Ola Billgren

I år når två riktigt bra verk av Ola Billgren marknaden, dels "Sommar" av Ola Billgren vilket klubbas på Stockholms Auktionsverk men framför allt, över medelstora duken, "Måleri" från 1973 som ropas ut på Uppsala Auktionskammare.

Verket anses vara en av Ola Billgrens mest intressanta och intima bilder. Flickan som sitter mitt under lampans sken är konstnärens hustru. Ljuset lyser upp hennes väl knutna flätor och den röda skjortjackan som tydligt påminner om det världspolitiska klimatet, där Mao och den "lilla röda" är viktiga inslag i parets unga liv. De varma känslor som konstnären hyser för sin hustru speglas tydligt i tolkningen. Även denna bild som funnits i familjens ägo fram till nu är av museal kvalitet som väl illustrerar det svenska 1970-tals måleriet som verkligen närmar sig en välförtjänta renässans på konstmarknaden. Utropet är 1,5-2 miljoner kronor hos Uppsala Auktionskammare.

Hans Gedda

Mer politiskt blir det när det kommer till Hans Geddas mästerliga fotografi. Uppsala Auktionskammare säljer både ett mindre silvergalatinfotografi,40x40 cm, föreställande Olof Palme och det som kommit att bli kanske världens mest ikoniska fotografi föreställande Nelson Mandela. Upplagan är 3/5 och utropet är 100-150 000 kronor för en bild som skrivit historia såväl i Sverige som internationellt.

Listan skulle kunna göras betydligt längre. För er som inte har besökt auktionsvisningarna är det ypperligt tillfälle att se fantastisk konst och konsthantverk. Här hittar ni katalogerna!