Den 8, 9 och 11 december är det nätauktion och den 10 december, på självaste Nobeldagen, jubilerar Systembolaget med en slagauktion, på Nybrogatan 32 i Stockholms Auktionsverks lokaler. Finner Ni mig inte i auktionslokalen sitter jag på annan ort och följer med största intresse budgivningen.

Det är nu tio år sedan den första dryckesauktionen ägde rum i Sverige, efter det att riksdagen, efter stor vånda, öppnat upp för en andrahandsmarknad av alkoholhaltiga drycker. Systembolaget fick ansvaret av politikerna och Stockholms Auktionsverk blev entreprenören. Den 29 november 2004 var startskottet och 2011 började nätauktionerna. Detta visade sig vara en succé och underlättade för både säljare och köpare. Den dyraste flaskan som sålts är en Methusalem (6 liter) av Le Montrachet, vilken klubbades för 252 000 kronor, år 2007. Det kostbaraste objektet såldes 2009, det var en låda La Tâche av årgång 1990 från Domaine Romanée Conti och budgivningen stannade på 348 000 kronor. För mer normala plånböcker, kan Ni finna objekt via nedanstående länk:

auktionsverket.se

Årets bästa glögg för mig är en ekologisk med historisk anknytning

Tégner & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg (nr 96002) 79 kronor

Årets glögg tycker jag att Galatea står för med sin Tegnér & Son Wilckens Fat. Glöggen är gjord till minne av vinhandlaren Esaias Adolf Tegnérs första kompanjon, Wilcken. Denne gentleman var med och startade verksamheten på 1880-talet och fick sedan en glöggblandning uppkallad efter sig, som nu har återskapats. Glöggen är gjord på ekologiska druvor och blir med sin generösa smak och klassiskt kryddiga doft en perfekt följeslagare på kommande glöggbjudningar. Prova till hårt bakade pepparkakor och en mogen stilton, en fantastisk kombination!

Doft: Julig, kryddig doft fylld av kanel, mörka körsbär, pomerans och kardemumma.

Munhåleupplevelse: Söt utan att bli sliskig och kryddig smak med härliga toner av kanel, russin, kardemumma och pomerans.

Med tillönskan om en fridfull Andra Advent, efter veckans politiska turbulens,

Carl Jan Granqvist