Verken som ska auktioneras ut kommer från Jon Goulds samlingar, en vän till båda konstnärerna, som gick bort 1986 när han endast var 33 år gammal. I och med auktionen, som hålls den 2 december, 2017, hos John McInnis Auctioneers i Massachesetts, är det första gången de ser dagens ljus på över 30 år.

Jon Gould var en av Andy Warhols bästa vänner under 1980-talet. Samlaren brukade köpa verk själv som han ställde ut i Vermont. Verken som ska auktioneras ut är dock en del av Goulds privata konstsamling som stannat i hans familjehem, tills nu efter hans frus, Harriets, bortgång 2016.

I samlingen som ska auktioneras ut finns verk av Warhol och Jean-Michel Basquiat - som också var nära vän med samlaren - samt verk av de samtida konstnärerna Keith Haring och Kenny Scharf.

Jon Gould och Jean Michel Basquiat gelatin silver print. Beräknat belopp: 250 dollar.

Gould och Warhol hade en komplex relation där den förre levde ett dubbelliv. Ett med Warhol i New York City och ett i Los Angeles där han satt som vice ordförande på Paramount Pictures i Hollywood. I livet i New York var han en stor och viktig del av 1980-talets pop-konstscen där han hade en intim relation med Warhol och hans närmaste kretsar.

Det är väldokumenterat hur Warhol överöste Gould med presenter under deras vänskapstid, efter deras första möte i slutet av 1980-talet. Föremålen som hittats i Goulds privata samlingar innehåller flera bevis på hur komplex de två vännernas relation var och den kärlek de kände för varandra. Auktionen innehåller flera av dessa föremål som Jon hade i sina hem på Manhattan och i Beverly Hills. När han dog packade Goulds mamma ihop allt sonen ägt och skickade till Amesbury där det har stått tills att hans fru Harriet gick bort 2016.

Merparten av de 130 föremål som auktioneras ut är presenter från Andy till Jon. Konst, böcker, fotografier, glas, ett par karusellhästar, möbler och kläder.

Det kanske mest utmärkande verket för Warhols och Goulds komplexa relation är akrylmålningen som Warhol avsiktligt skapade för att beskriva denna. Med titeln "Abstraction - A gift to Jon Gould" är verket känslosamt och tankeväckande. För att förstå de verkliga uttrycken i verket innehållet det flera kopior av dikter, tidigare osedda, som Jon skrivit till Andy. Andy bröt sönder ramen till den utsträckta duken, skulpterade den och målade den därefter. Som en tragedi, tycks det här verket vara en symbol för deras relation och väcker flera tankar hos betraktaren.

Beräknad till 500 000 - 1 000 000 dollar är detta verk det dyraste på auktionen. Men det finns föremål som inte är lika dyra. Kopian av Exposures (Grossett & Dunlap, N.Y., 1979), signerad "To Jon /Andy" och "To Jon, Without Love - Love, Andy Pandy" är beräknad till 150 - 300 dollar.

''Det är en välsignelse att Harriet Gould, liksom Andy, var en samlare, som vem som helst som varit i hennes hem kan bekräfta," säger Dan Meader på John McInnis Auctioneers.

''John och Andys relation var komplex och av allt att tyda var Andy förblindad och förälskar i Jon, nu får vi för första gången se en bit av den andra sidan i förhållandet. I Andys tidigare relationer överöste han inte sina partners med presenter. Hans kärlek till Jon var en ny utmaning. Han betedde sig väldigt annorlunda med honom och gav honom många personliga konstföremål," säger Meader.

Inbjudan till the Factory Editions, Andy Warhol, A Print Retrospective, 1963-1981, under november och december 1981 i New York. Beräknat belopp: 5 000-10 000 dollar.

Porträttet av Marilyn Monroe är kanske det mest ikoniska av Warhols verk och kan nå svindlande priser på auktion. På denna auktion finns en inbjudan till the Factory Editions tillställningen, Andy Warhol, A Print Retrospective, 1963-1981, som hölls mellan den 21 november och 22 december 1981 i New York, med Marilyn på framsidan och signerad "Jon/Andy". Denna beräknas gå för 5 000 - 10 000 dollar.

Ett födelsedagscollage med gratulationskort signerad "Jon... love Andy Warhol" i en plexiglas ram är också beräknad att nå 5 000 - 10 000 dollar.

Andra konstnärer vars namn dyker upp i auktionskatalogen är Christopher Makos, Roy Lichtenstein, Antonio Lopez, Marcel Duchamp, Peter H. Beard, James Mac, Oliver Sanchez, Salvador Dalí och Thomas Mails med flera.

Målad vas av Jean-Michel Basquiat, signerad “J.B.” i botten. Beräknat belopp: 40 000-80 000 dollar.

Fem av föremålen som ska auktioneras ut var presenter till Jon från Basquiat varav ett par målade vaser signerade "J.B." och en skinnjacka från 1983 med en bild av Basquiat på ryggen.

Visningarna äger rum den 30 november och på auktionsdagarna. Här kan ni ser hela katalogen!