Tokyos matmarknad Toyosu är en välbesökt plats bland både turister och handlare där matintresserade, grossister och krogägare kommer för att göra inköp. Klockan 05.10 den femte januari inleddes årets första auktion, där hundratals tonfiskar, frysta såväl som färska, skulle auktioneras ut till högstbjudande.

Varje fisk säljs en och en i en procedur som kan tyckas komplicerad och snabb för förstagångsbesökare på marknaden. Varje budgivare bär en keps med sitt namn och visar med snabba handrörelser hur mycket de är villiga att ge för respektive fisk.

Den vinnande budgivaren Kiyoshi Kimura tillsammans med rekordvinsten. Foto: © Kazuhiro Nogi / AFP. Den vinnande budgivaren Kiyoshi Kimura tillsammans med rekordvinsten. Foto: © Kazuhiro Nogi / AFP.

Auktionens höjdpunkt den femte januari bestod av en 278 kilo tung blåfenad tonfisk som infångad utanför Aomori, en av Japans viktigaste hamnstäder. Tungviktaren klubbades för 2.7 miljoner euro, det vill säga drygt 27 miljoner svenska kronor och innebär ett nytt rekord. Tonfisken gick alltså för 97 000 kronor per kilo. Den vinnande budgivaren, Kiyoshi Kimura, äger den japanska restaurangkedjan Sushi Zanmai och ska efter auktionen ha sagt att tonfisken var mycket fin men dyrare än han förväntat sig.

Kimura är trots detta ingen främling inför rekordpriser utan höll även det tidigare tonfiskrekordet som sattes år 2013 för en 222 kilo tung tonfisk.

Toyosus fiskmarknad. Foto: Kanpai. Toyosus fiskmarknad. Foto: Kanpai.

Enligt Kimura var en av anledningarna till det höga priset att antalet tonfiskar på januari-auktionen var lägre än tidigare år. Dessutom är det ovanligt att så pass stora tonfiskar håller hög kvalitet. Innan klockan 12.00 samma dag hade den rekordtunga fisken redan styckats upp och sålts som sushi runt om på Kimuras restauranger.

Foto: Kanpai. Foto: Kanpai.

I oktober år 2018 ersatte Toyosu den tidigare fiskmarknaden Tsukiji. Tsukiji fiskmarknad hade funnits i över åttio år innan Japans kommunfullmäktige beslutade att marknaden skulle stänga på grund av att lokalerna ansågs alltför föråldrade och inte tillräckligt stor för sina många besökare. Övergången från den ena marknaden till den andra har inte varit okomplicerad utan har varit föremål för en långdragen debatt.

De årliga tonfiskauktionerna har spelat en väsentlig roll i marknadens berömmelse såväl som en viktig del i Tokyos kulturliv. Trots att de länge varit reserverade för professionella har allt fler turister besökt marknaden för att bevittna försäljningarna och många lokala handlare har oroat sig över hur bytet från Tsukiji till Toyosu skulle påverka marknaden i stort. Förhoppningsvis har det nya auktionsrekordet dämpat de värsta farhågorna.