Den 26 november år 2018 stals Golfe, mer, falaises vertes av Pierre-Auguste Renoir från ett auktionshus i Wien. Tavlan var värderad till 180 000 dollar och ställdes ut inför den stundande auktionen, då tre besökare helt sonika tog med sig verket från auktionshuset.

Golfe, mer, falaises vertes av Pierre-Auguste Renoir, som stals från ett auktionshus i Wien år 2018. Foto via CNN. Golfe, mer, falaises vertes av Pierre-Auguste Renoir, som stals från ett auktionshus i Wien år 2018. Foto via CNN.

I och med att dyrbar konst varit eftertraktad sedan århundraden tillbaka är stölder och stöldförsök inte ovanliga, trots att stölderna sällan genererar stora inkomster för tjuvarna - verken är helt enkelt för berömda för att kunna säljas vidare.

Under årens lopp har många stulna verk återbördats till dess rättmätiga ägare men än idag finns det fortfarande en rad kända verk fortfarande på vift. Här är de tio mest kända konstverken som ännu inte hittat hem.

Vill du hellre läsa om de sex fräckaste konststölderna genom tiderna? Klicka här.

10. Portrait of a Lady, Gustav Klimt

Portrait of a Lady, Gustav Klimt Portrait of a Lady, Gustav Klimt

Den österrikiske konstnären Gustav Klimt är kanske bäst känd för sitt porträtt av Adele Bloch-Bauer, vilket stals av den nazistiska regimen år 1941 och återlämnades till sina rättmätiga ägare så sent som år 2006. När ägarna sålde tavlan samma år innebar slutpriset på 135 miljoner dollar ett nytt rekord.

Men det porträttet är inte det enda av Klimts arbeten som stulits. Portrait of a Lady, visar en okänd kvinna och målades i slutet av Klimts karriär, år 1916-1917. Verket tros ha målats på en redan använd duk, där motivet utgjorts av en kvinna Klimt hade en relation med, som gick bort alldeles för tidigt.

Porträttet stals från det italienska galleriet Galleria Ricci-Oddi år 1997, medan galleriet var stängt för renovering. Sedan verket stals har polisen trott sig hittat målningen flera gånger, men samtliga har visat sig vara kopior och den verkliga målningens vistelseort fortfarande okänd. Mer om Portrait of a Lady hittar du här.

9. Vue d'Auvers-sur-Oise, Paul Cezanne

Vue d'Auvers-sur-Oise, Paul Cezanne Vue d'Auvers-sur-Oise, Paul Cezanne

På nyårsafton år 1999, samtidigt som himlen fylldes av fyrverkerier och det nya millenniet ringdes in begicks ett Mission Impossible-likt inbrott på konstmuseet vid Oxford University i Storbritannien. Inbrottstjuven lyckades krossa museets takfönster för att sedan fira sig ner genom öppningen. Efter att ha satt igång en rökmaskin för att för att förstöra sikten för övervakningskamerorna flydde tjuven tillsammans med sitt byte – ett landskap målat av Paul Cezanne. Vue d'Auvers-sur-Oise målades mellan år 1879-1882 och betraktas som ett mycket viktigt verk, då det uppfattats markera Cezannes stilistiska brytpunkt, då han började måla i den starka, impressionistiska färgskala han är känd för.

Vue d'Auvers-sur-Oise hade donerats till universitet av ett tysk par som flytt till Oxford under andra världskriget och är värd omkring 5 miljoner dollar.

8. Nativity of St. Francis and St. Lawrence, Caravaggio

Nativity of St. Francis and St. Lawrence, Caravaggio Nativity of St. Francis and St. Lawrence, Caravaggio

Barockmästaren Caravaggio, som är känd för sin enastående ljusarbete och realistiska scener målade Nativity of St. Francis and St. Lawrence på uppdrag av en beställare år 1600. Under mer än 350 år hängde verket ovanför altaret i Oratorio di San Lorenzo, en kyrka i Palermo på Sicilien, innan kyrkan rånades år 1969. Rånet tros ha genomförts av den sicilianska maffian, som inte nöjde sig med Caravaggio-verket, utan passade även på att plocka med sig andra av kyrkans dyrgripar. FBI har beräknat målningens värde till ungefär 20 miljoner dollar.

7. Poppy Flowers, Vincent van Gogh

Poppy Flowers, Vincent van Gogh Poppy Flowers, Vincent van Gogh

Målningen Poppy Flowers av Vincent van Gogh skars ut ur sin ram och stals från Mohamed Mohmoud Khalil Museum i Kairo år 2010 och trots att åtta år passerat sen dess har verket inte hittats. Verket har värderats till 50 miljoner dollar och målades år 1887, tre år innan van Gogh begick självmord. Konstnären lär ha inspirerats av den franska målaren Adolphe Monticelli då han målade detta enkla, naturliga stilleben.

6. Portrait of a Young Man, Rafael

Portrait of a Young Man, Rafael Portrait of a Young Man, Rafael

Den italienske målaren Rafael var en av renässansens absolut största målare, i sällskap med da Vinci och Michelangelo. Han var känd för sina storskaliga porträtteringar av religiösa scener. Hans målning Portrait of a Young Man har ofta tolkats som ett självporträtt och målades omkring år 1513. År 1798 köptes porträttet av en polsk prins, som hängde verket i familjens privata museum i Krakow.

När nazisterna invaderade Polen år 1939 försökte prinsens ättlingar att gömma verket, men upptäcktes av den tyska hemliga polisen. I händerna på nazisterna blev Portrait of a Young Man en del av Hans Franks - Adolf Hitlers advokat - privata samling. När Frank arresterades för krigsbrott år 1945 och hans egendom konfiskerades kunde tavlan inte hittas. Det försvunna verket har värderats till över 100 miljoner dollar.

5. Le Pigeon Aux Petit Pois, Pablo Picasso

Le Pigeon Aux Petit Pois, Pablo Picasso Le Pigeon Aux Petit Pois, Pablo Picasso

År 2010 stals Pablo Picassos kubistiska verk Le Pigeon Aux Petit Pois från Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris tillsammans med fyra andra målningar. Tillsammans hade de fem målningarna värderats till ett värde av 120 miljoner dollar, ett annat verk var av den franske konstnären Henri Matisse. Trots att den franska polisen lyckades spåra tjuven följande år har Le Pigeon Aux Petit Pois aldrig återfunnits – tjuven uppger att han ska ha gripits av panik och slängt verket i en soptunna.

4. Le Pont de Charing Cross à Londres, Claude Monet

Le Pont de Charing Cross à Londres, Claude Monet Le Pont de Charing Cross à Londres, Claude Monet

Mellan år 1899-1905 befann sig Claude Monet ofta i London för att måla. Vistelserna resulterade i en serie oljemålningar av bron Charing Cross Bridge, vilken Monet målade av från sitt närliggande hotellrum. Serien gavs samma namn som bron och visar ett dystert, om än vackert, London täckt i smog och dimma. Målningarna ur serien är spridd över världen och ett av dessa, Le Pont de Charing Cross à Londres från år 1901 köptes in av det nederländska museet Kunsthal i Rotterdam.

År 2012 stals tavlan tillsammans med sex andra verk signerade 1900-talsmästare som Picasso, Matisse och Paul Gauguin från museet. Trots att tjuvarna arresterades återfanns aldrig målningarna. En av tjuvarnas mödrar har hävdat att hon eldat upp konstverken för att skydda sin son, men tog senare tillbaka uttalandet. Trots detta fann polismyndigheten färgrester i den öppna spis som återfanns i kvinnans hem. Tillsammans har de sju stulna verken värderats till 300 miljoner dollar.

3. Christus in de storm op het meer van Galilea, Rembrandt van Rijn

Christus in de storm op het meer van Galilea, Rembrandt van Rijn Christus in de storm op het meer van Galilea, Rembrandt van Rijn

Ytterligare ett verk som stals från Isabella Stewart Gardner Museum i Boston är Rembrandts enda kända skildring av havet, Christus in de storm op het meer van Galilea. Målningen målades under 1630-talet och visar hur Jesus stillar en rasande storm under en resa över Gennesaretsjön tillsammans med sina lärjungar. Verket är ett enastående exempel på en nederländske mästarens karaktäristiska barockmåleri, där Rembrandt med skicklig klärobskyr understryker den dramatiska scenens karaktär. Konstexperter har värderat verket till minst 100 miljoner dollar, men har också beskrivits som ovärderligt.

2. De rättvisa domarna från Gentaltaret, Hubert och Jan van Eyck

De rättvisa domarna från Gentaltaret, Hubert och Jan van Eyck De rättvisa domarna från Gentaltaret, Hubert och Jan van Eyck

Gentaltaret är ett altarskåp i kyrkan Sint Baafs i Gent, Belgien. Skåpet målades av bröderna Hubert och Jan van Eyck mellan år 1420–32 och är ansett som ett av världens viktigaste altarskåp, och är således ovärderligt. Jan van Eyck var en flamländsk konstnär som vid sidan av det italienska renässansmåleriet dominerade den europeiska konstscenen under 1400-talet. Tillsammans med sin bror Hubert, också konstnär, fick van Eyck i uppdrag att måla altarskåpet.

Skåpet består av tjugo paneler, varav de översta sex visar olika scener med Jesus, jungfru Maria, Johannes döpare, Adam och Eva och jesu lärjungar. Både delar och hela verket har stulits upprepade gånger under historien, men alltid återbördats till sin ursprungliga plats, förutom en panel. År 1934 stals två av de nedre panelerna – en som porträtterade Johannes döparen och en med namnet De rättvisa domarna. Panelen med Johannes döparen återlämnades strax efter, men än idag saknas De rättvisa domarna.

1. Het concert, Johannes Vermeer

Het concert, Johannes Vermeer Het concert, Johannes Vermeer

Het concert, värderad till 200 miljoner dollar, försvann under en av historiens allra största konstkupper och är den mest värdefulla målningen som stulits. En dag år 1990 tog sig tre män klädda som poliser in på Isabella Stewart Gardner Museum i Boston och stal Het concert tillsamman med 12 andra konstverk. Än idag har inget av verken (vars sammanlagda värde beräknats till 500 miljoner dollar) återfunnits.

Målningen är skapad av Johannes Vermeer år 1664 och utgörs av en av konstnärens klassiska vardagsscener.