Topp fem dyraste verken av Jean-Michel Basquiat som gått under klubban

Jean-Michel Basquiat är mer eftertraktad än någonsin. Det kan delvis bero på den retrospektiva utställning som Barbican Art Gallery höll år 2017, men konstnärens verk har sedan 1980-talet beundrats och har varit och är än idag en stor favorit hos många.  

Jean-Michel Basquiat. Foto: Barbican
Jean-Michel Basquiat. Foto: Barbican

De verk som skapades mellan år 1981 - 1982 är de mest eftertraktade på marknaden, en tid då majoriteten av Basquiats mästerverk skapades. Perioden består av konstnärens explosiva övergång från graffiti till ett mer konventionellt måleri. 

Basquiats verk, vilka utgörs av skallar och anatomiska bilder, inspirerades av Gray’s Anatomy of the Human Body skriven av Henry Gray (1827 - 1861) och är bland det mest eftertraktade hos samlare. Med en experimentell och ständigt föränderlig stil finns det alltid något nytt att upptäcka som betraktare hos den unga konstnären, som dessvärre avled när han var 27 år gammal. 

I The Art of Jean-Michel Basquiat berättar Fred Hoffman om när Herbert och Lenore Schnorr, ett år efter konstnärens död, ville ställa ut ett av hans verk på MoMA, New York. Museets svar på frågan var “att en målning av Jean-Michel Basquiat inte ens var värd lagerkostnaden.”

Upptäck Basquiats topp fem konstverk och historierna bakom dem: 

1. Untitled, 1982 - såld för 110.5 miljoner USD

Jean-Michel Basquiats "Untitled" från år 1982 och ägaren Yusaku Maezawa. Foto: Instagram/@yusaku2020
Jean-Michel Basquiats "Untitled" från år 1982 och ägaren Yusaku Maezawa. Foto: Instagram/@yusaku2020

År 2017 slogs ett nytt auktionsrekord för ett verk av Basquiat när Untitled såldes hos Sotheby’s “Contemporary Art Evening Sale” i New York för över en miljard kronor. 

Verket köptes av samlaren och e-handelsentreprenören Yusaku Maezawa. Priset blev rekord för ett verk av en amerikansk konstnär. Utöver det var det även det högsta priset någonsin för ett konstverk skapat efter år 1980. Untitled blev det andra dyraste samtida konstverk genom tiderna och det sjätte dyraste som någonsin sålts på auktion. 

Innan försäljningen hade Untitled knappt synts till, efter att ha sålts i maj år 1984 för omkring 19 000 USD. Efter försäljningen hamnade Basquiat på listan av de dyraste konstverk som sålts på auktion, för mer än 100 miljoner USD, bland andra Picasso, Modigliani, Bacon, Munch, Warhol och Giacometti. Upptäck världens 11 dyraste målningar sålda på auktion.

2. Untitled, 1982 - såld för 57.285.000 USD

Ytterligare ett "Untitled"-verk av Jean-Michel Basquiat från år 1982. Foto: Christie's
Ytterligare ett "Untitled"-verk av Jean-Michel Basquiat från år 1982. Foto: Christie's

År 2016 köpte Yusaku Maezawa denna storslagna tavla hos Christie’s. Den är omkring 5 meter lång och nästan 2,5 meter hög och därför ett av konstnärens största målningar. Den centrala figuren är en demon som skapats med färgstarka och impulsiva penseldrag av den då 22-åriga konstnären. Den dramatiska figuren genomsyrar verket, vilket visar på Basquiats vördnad för sin övergång från gatukonst till att skapa i en ateljé. Ett heroiskt självporträtt av Basquiat, som avbildar sig själv som djävulen mitt bland en explosion av uttrycksfulla penseldrag. Som betraktaren fascineras, och nästan fängslas, man av djävulens blick.  

Det är den största i en serie målningar som Basquiat skapade under två besök i den italienska staden Modena år 1981 och 1982.  

3. Dustheads, 1982 - såld för 48,843,752 USD

Basquiats "Dustheads" år 1982. Foto: Christie's
Basquiats "Dustheads" år 1982. Foto: Christie's

Innan Untitled från år 1982 såldes var Dustheads Basquiats dyraste verk som någonsin sålts på auktion sedan år 2013. Den auktionerades ut hos Christie’s för mer än 48 miljoner USD, mycket mer än det uppskattade priset på 35 miljoner USD. Det sägs att den nuvarande ägaren förvärvade verket av Tony Shafrazi, en av Basquiats tidigaste handlare. 

Med en intensiv svart bakgrund lyser de två figurerna i Dustheads med uttrycksfulla linjer, färger och former, i sann Basquiat-anda. 

4. Flexible, 1984 - såld för 45.315.000 USD

"Flexible", Jean-Michel Basquiat, 1984. Foto: Phillips
"Flexible", Jean-Michel Basquiat, 1984. Foto: Phillips

Det enda verk av Basquiats topp fem som inte skapades mellan åren 1981 - 1982 är Flexible från år 1984, vilken såldes i maj år 2018 hos Phillips i New York. Verket skapades under en period då Basquiat bodde i Venice, Los Angeles, och täcker tre stora teman som definierade den unga konstnärens skapande: “kunglighet, hjältemod och gatan.” 

Flexible är även det enda träbaserade verk som finns med på listan. Som Jean-Michel Basquiat en gång sa, “Till en början arbetade jag på trä då det alltid fanns tillgängligt, man kunde arbeta på fönster och dörrar på Lower East Side. När jag kom till gallerierna började jag arbeta på duk istället. Nej stryk det, jag arbetade på duk innan dess, jag tycker om vissa av de verk jag skapade men jag föredrar trä.” 

5. The Field Next to the Other Road, 1981 - såld för 37,125,000 USD 

"The Field Next to the Other Road", Jean-Michel Basquiat, 1981. Foto: Christie's
"The Field Next to the Other Road", Jean-Michel Basquiat, 1981. Foto: Christie's

Konstnärens 4 meter breda verk The Field Next to the Other Road auktionerades ut hos Christie’s år 2015. Målningen skapades år 1981 och är ett av Basquiats tidigaste monumentala verk. Det består av ett av hans första mänskliga figurer - ett motiv som skulle definiera hans karriär. Den delvis mytologiska och delvis symboliska målningen skapade Basquiat under sin första vistelse i Modena, dit han reste för sin första soloutställning i Europa. 

Advert
Advert