1. Nathalie Djurberg & Hans Berg, konstnärsduo (5)
Sveriges två mest framgångsrika samtida konstnärer syns mer på den internationella konstscenen än på hemmaplan. Men i sommar hittar de hem igen då de föräras med en separat utställning på Moderna Museet i Stockholm. Nathalie Djurbergs och Hans Bergs drömlika, animerade världar av skulptur, musik och film rymmer vår samtids mest centrala frågeställningar och mänsklighetens största tillkortartakommanden. Under året har konstnärsduon ställt ut hos Lisson Gallery i London, på Museum Frieder Burda, Salon Burda i Berlin samt på Stavanger Art Museum i Norge.

Nathalie-Djurberg-e-Hans-Berg-Museo-Pino-Pascali-Polignano-a-Mare-1 Nathalie Djurberg och Hans Berg inför en utställning på Museo Pino Pascali Plignano. Bild: Artribune

2. Daniel Birnbaum, överintendent & Ann-Sofi Noring, vice museichef, Moderna Museet (1)
En ytterligare dynamisk konstduo som sätter avtryck långt utanför Sveriges gränser. Tillsammans bjuder de två på en mängd välcurerade och omtalade utställningar med några av den samtida konstens stora affischnamn till flera smalare och högst intressanta utställningar. Med deras ledande befattningar på landets främsta konstmuseum har de en naturlig maktposition och formar till stor del den samtida konstscenen i Sverige. Vårt Moderna museum har sällan känns mer vitalt.

Ann-Sofi Noring och Daniel Birnbaum Ann-Sofi Noring och Daniel Birnbaum. Bild: Moderna Museet

3. Sara Arrhenius, avgående konsthallschef, skribent, blivande rektor (11)
Från jounalist, till konsthallschef till rektor. Nu ansvarig för framtidens duvungar som ska ta sverige som konstland till nya breddgrader. Efter att stadigt ha hållit i rodret för Bonniers Konsthall sedan invigningen 2005 tog Sara Arrhenius under våren 2017 över tjänsten som rektor för Kungliga Konsthögskolan. Som rektor för landets främsta konstutbildning kan Sara Arrhenius roll inte underskattas. Sara har även fortsatt banan där hon började, som journalist, genom att regelbundet skriva för den erkända engelska konsttidningen Art Review.

Sara_Arrhenius_foto_Patrick_Miller-963x1024 Sara Arrhenius. Bild: Kungliga Konsthögskolan

4. Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn, gallerister (19)
Med järnhand håller två av Sveriges mest rutinerade gallerister också greppet om titeln Sveriges coolaste gallerister.
Få har uppvisat samma kontinuitet av hög kvalitet, digert och intressant utställningsprogram genom åren. Med konsekvent deltagandet vid de internationella mässorna har de skapat ett stort internationellt nätverk och deras namn sträcker sig långt utanför landets gränser. Dessutom med en möjlig Oscarsstatyett på CV:t. 

C-M-fotograf-Martin-Runeborg Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn. Foto: Martin Runeborg

5. Mårten Castenfors, konsthallschef (10)
Utan tvekan en av landets ärligaste och viktigaste röster, som inte väjer för att säga sanningen och alltid sätter konsten i första rummet. I sin roll som chef för Stockholm Konst är Mårten den person som ser till att nya konstverk kommer på plats i huvudstaden. Trots det är han nog mest känd för chefskapet för återöppnade Liljevalchs Konsthall som öppnar året med två av de folkligaste utställningarna/publikmagneterna man kan tänka sig: Vårutställningen och Lars Lerin. Slipat, smart och sätter Liljevalchs på besökskartan igen. Vi förväntar oss nya publikrekord.

MC1 Mårten Castenfors. Bild: Mattias Lindbäck, Liljevalchs

6. Mats Stjernstedt, curator (15)
Den tidigare chefen för Index Kunstnernes Hus i Oslo var i fjol ansvarig curator för den Nordiska Paviljongen vid Venedigbiennalen 2017 (ett uppdrag som delas lika mellan Sverige, Norge och Finland). Som ny chef för en av våra mest välbesökta konsthallar, Malmö Konsthall, räknar vi med ett intressant utställningsprogram.

Mats-Stjernstedt_F_Asa-Lunden_1500x1031-980x674 Mats Stjernstedt. Photo: Åsa Lundén/Moderna Museet

7. Claes Nordenhake & Ben Loveless, gallerister (8)
Claes Nordenhake är mannen bakom Galerie Nordenhake med verksamhet i både Stockholm och Berlin. Claes öppnade sitt första galleri i Malmö 1973. Ett decennium senare, 1986, flyttade galleriet till Stockholm innan man vid milleniumskiftet tog ytterligare ett steg och öppnade Galerie Nordenhake Berlin. Claes satt tidigare med i styrelsen för den prestigefyllda uttagningskommittén för Art Basel och var med och grundade ABC, Berlins viktiga konstmässa, samt tillhörande Berlin Gallery Weekend. Medan Cleas är baserad i Berlin så är Ben Loveless ansvarig för verksamheten i Stockholm.blog (1)

Claes Nordenhake. Bild: Dawin Meckel

8. Magnus Karlsson, gallerist (12)
Magnus håller ett tryggt grepp runt hemmarknaden med sina ledande svenska konstnärer och Sveriges i särklass mest erkända galleri när det gäller måleri. Efter mycket aktivitet på internationella konstmässor de senaste åren börjar flera av hans konstnärer även få en internationell publik. Jens Fänge representeras just nu, med en i synnerhet sevärd utställning på Bonniers Konsthall medan exemplevis Jockum Nordström visas på Contemporary Arts Center i New Orleans.

blog (3) Magnus Karlsson. Foto: Frank Nordenberg

9. Birgitta Rubin, journalist (22)
Kulturjournalist på DN tillika en av de starkaste konstkritikerna i Sverige. I en tid när konst och kultur får allt mindre plats i medierna och den kritiska rösten nästan tystnat helt fortsätter Birgitta Rubin att leverera träffsäkra recensioner. Inget är för stort och inget är för litet för att inte uppmärksammas av Rubins glödande penna.

10. Carl Kostyàl, gallerist (6)
Alla de unga konstnärerna du läser om i morgon har Carl Kostyál redan ställt ut. Med en fingertoppskänsla om hur konstvärldens vindar blåser och ett kontaktnät i sin mobil som de flesta gallerister bara drömmar om har Kostyál totalt förändrat hur den svenska konstscenen ser ut. Han har lyft unga konstnärer och hittat nya konstsamlare som själva inte visste att de existerade. Med ett galleri i London, ett i Stockholm och en svårslagen social kompetens har han snabbt etablerat sig som ett av de starkaste korten.

blog (4) Carl Kostyàl. Bild: Barnebys/Absolut Art Award

11. Stefan Andersson & Sara Sandström Nilsson, gallerister (14)
Med Stockholms största galleri med totala 835 kvadratmeter galleriyta samt showroom i ”Stockholm gallery district” och i Umeå samt medverkan på flera internationella konstmässor är Sara och Stefan utan tvekan två av Sveriges tyngsta konstprofiler. Härom året gjorde de på uppmuntran av Kronprinsessparet utomhusutställningen med Tony Craggs skulpturer på Djurgården, vilket blev en av sveriges mest besökta utställningar, och i år upprepade man succén fast med skulptören Eva Hild.

lxyx0c4jcwbpilpjy4nitw Stefan Andersson & Sara Sandström Nilsson. Bild: Andersson & Nilsson.

12. Magdalena Malm, institutionschef (21)
Även om vi saknar MAP, Mobile Art Productions, som Magdalena grundade och drev så är hon ett ytterst säkert kort att ha som chef för Statens Konstråd. Hon har även en säregen förmåga att kunna tala till både konstpubliken, debattörerna och till boende i förorterna.

a81a2d869edeeee5_org1 Magdalena Malm. Bild: Kunstkritikk

13. Kaj Forsblom, gallerist (25)
Kaj Forsblom är utan tvekan ett av Nordens ledande gallerier. I fjol firade Helsingforsbaserade Forsbloms fyrtio år med att öppna upp galleri i Sverige genom att visa en av världens mest kända, nu levande konstnärer, Ai Weiwei. Sedan dess har galleriet visat flera hyllade utställningar med både svensk och internationell konst. Kaj Forsblom är känd för sin imponerande samtidskonstsamling inrymd såväl i ett privatmuseum som i bostaden intill Brunnsparken i Helsingfors. Där finns konst av konstnärer som Warhol, Picasso och Francis Bacon.

4c5a36d2-f0d0-437e-8270-71c3c42bc007 Kaj Forsblom. Bild: Svenska Dagbladet.

14. Verner Åmell, konsthandlare (4)
Gammal är äldst. Verner Åmell dominerar efter fyrtio år fortfarande den svenska konstmarknaden och är ohotad som Sveriges okrönte konstkung. Till Verner vänder sig såväl världens ledande museer som finanseliten och techentreprenörer som gjort miljardexit. Åmells ställer ut mästerverk av italienska renässanskonstnärer blandat med svenska modernister på världens främsta konst och antikmässa TEFAF varje år. Har man inte råd att köpa konsten hyr Verner sedan några år ut samtidskonst, fotografi och Zornkullor till allt från finansbolag till advokatbyråer.

blog Verner Åmell på sitt kontor. Foto: Per Myrehed

15. Bröderna Broman, grundare Fotografiska (31)
Med ambition att ta världens främsta fotografi till Stockholm grundade bröderna Broman Fotografiska. Knappt tio år senare är det en av den internationella konstscenens mest vitala utställningsytorna för fotografi, tillika ett av Sveriges största turistmål. Nu är man redo för nästa steg - London och New York. När Kate och William mötte Sveriges konstelit skedde det på Fotografiska. Var annars?

 

16. CF Hill, hybridgalleri (3)
På kort tid har trion bakom CFHILL, Anna-Karin Pusic, Michael Storåkers och Michael Elmenbeck etablerat sig som en av landets viktigaste marknadsplatser för konst. Landets första hybridgalleri med det kontroversiella namnet CFHILL, har överraskat de flesta och provocerat en del. Med ett synnerligen digert utställningsprogram om än något spretigt, slutsålda samlingar och tunga nyrekryteringar från branschkollegor ser vi fram emot ett dynamiskt 2018 i nyöppnade och större utställningslokaler.
Vid sidan av CFHILL sitter de styrelseuppdrag i museer och museivänföreningar. Storåkers är dessutom donator för Tensta Konsthall och krönikör i Dagens Industri.

12298830_1644727772482802_891593817_n Michael Elmenbeck, Anna-Karin Pusic och Michael Storåkers. Bild: CF Hill

17. Ruben Östlund, filmregissör (ny)
Based on a true story. Få har lyckats fånga essensen av den mytomspunna konstvärlden på film likt Oscarsnominerade Ruben Östlund. I filmen The Square vände han upp och ner på det samtida konstetablissemanget, skakade om det och ställde tillbaka det på sin vanliga plats igen. Till sin hjälp hade han dessutom delar av Sveriges konstelit.

Ruben Östlund med vän från konstvärlden. Foto: Ruben Östlund med vän från konstvärlden. Foto:

18. Carsten Höller, konstnär & curator (7)
En av världens största konstnärer är baserad i Sverige sedan flera är tillbaka. Förutom att delta i princip samtliga viktiga biennaler och konstmässor finner han även tid att agera curator samt driva det experimentella konstnärsinitiativet Andquestionmark tillsammans med curator Stefanie Hessler i Vasastan. Är självfallet representerad av Gagosian Gallery.

16796169 Carsten Höller. Bild: Vitra

19. Lisa Ivemark, rådgivare (42)
Som representant för VIP Relation på världens främsta mässa för samtidskonst, Art Basel reser Lisa Ivermark land och rike runt för att delta på konstmässor och träffa världens alla storsamlare, institutioner och museer. Har tidigare både drivit egen konstrådgivningsfirma och haft arbetsgivare som Bukowskis, Stockholms Auktionsverk, Habsburg Feldman i New York och Phillips i London. blog

Lisa Ivemark. Foto: Affärsvärlden

20. Per Skarstedt, gallerist (3)
Trots att han fortfarande är relativt okänd hemma i Sverige räknas Per Skarstedt som en av världens mest betydelsefulla konsthandlare. Men det började med ett rejält bakslag. Den ekonomiska kraschen i början av 1990-talet gjorde att Skarstedt tvingades stänga sitt galleri i Stockholm. Istället flyttade han till New York där lyckan vände. År 1994 öppnade han Skarstedt Gallery i New York där han genom åren visat världskända konstnärer som Cindy Sherman, Georg Baselitz och Richard Prince. Sedan förra årets lista har Skarstedt hunnit med att öppna ett nytt galleri i London på 400 kvadratmeter. Han har nu totalt tre gallerier, två i London och ett i New York. För varje konstverk han säljer köper han tre nya och behåller ett, vilket gör att han har en privatsamling i världsklass.

blog (5) Per Skarstedt. Bild: Skarstedt

21. Jo Widoff & Matilda Olof-Ors (ny)
Jo Widoff och Matilda Olof-Ors är det nya framtidsteamet som ska lyfta Moderna Museet till nya höjder. Med endast affischnamn på "det stora" programmet står de än så länge bakom de mindre men ofta mer intressanta och samtida utställningarna.

Jo Widoff & Matilda Olof-Ors. Foto: Sveriges Radio, Moderna Museet. Jo Widoff & Matilda Olof-Ors. Foto: Sveriges Radio, Moderna Museet.

22. Jens Fänge (bubblare)
Jens Fänge har gått från klarhet till klarhet. Hans konstnärliga produktion utvecklas konstant och blir allt mer intressant. Har inlett 2018 så start man bara kan med en unisont hyllad utställning på Bonniers Konsthall.

JensFang-lastchance-1 Jens Fänge. Foto: Ringo Cheung

23. Paul McCabe, gallerist och konsthandlare (20)
Han har lyckats med bedriften att sälja internationell konst av världsnamn som Damien Hirst och Georg Baselitz till såväl etablerade som nya konstsamlare från Stockholmseliten. Sydafrikanen som rör sig vant i de mest prestigefulla konstkretsarna, flyttade från New York till Stockholm för fyra år sedan och har sedan dess haft utställningar med världskända konstnärer.

blog (1) Paul McCabe. Bild: McCabe Fine Art

24. Maria Lind, curator (23)
Maria Lind ansvarar för ständigt aktuella, och såväl politiskt som konstnärligt kontroversiella Tensta Konsthall. En smältdegel för konstnärliga uttryck som inkluderar alla åldrar, kulturer och riktningar.

node-image-7 Maria Lind. Bild: Independent Curators International

25. Lars Nittve, f d museichef (24)
Som ny ordförande för Market Art Fairs jury är Lars Nittve tillbaka i den svenska hetluften igen. Lars Nittves museikarriär gick från konsthallen Rooseum i Malmö på 90-talet, via danska Louisiana och uppbyggnaden av Tate modern i London, till en rekordlång chefstid på Moderna museet i Stockholm innan han avslutade som ledare för den gigantiska museisatsningen M + i Hongkong. I Kina hade han smeknamnet Lili-wei, som ungefär betyder ”han som bygger viktiga saker”. Byggandet av M+ blev dock aldrig klart innan han avslutade sin tjänst i slutet av 2015. Vi hoppas att se mer av hans stjärnstatus under 2018.

dr_lars_nittve_2 Lars Nittve. Bild: WKCDA

26. Saskia Neuman, Global Art Manager, Absolut (35)
Som Director för norra Europas största konstpris Absolut Art Award tar hon en självklart plats i konstvärlden. Bakom utmärkelsen finns en internationell tung jury där ordförandeklubban har gått från hyllade Massimiliano Gioni till vår egen Daniel Birnbaum. Ingen i Sverige lyckas arrangera en sådan sprakande prisceremoni och gala för konsten som hon gör. I klass med Nobelfesten.

Saskia Neuman. Foto: FADMagazine. Saskia Neuman. Foto: FADMagazine.

27. Karin Mamma & Jockum Nordström, konstnärer (9)
Båda har sedan länge skrivit in sig i den svenska konsthistorien och finns representerade i betydande samlingar och på museer världen över. Paret är representerade internationellt av ett av världens ledande gallerier David Zwirner samt det ledande svenska galleriet för måleri, Magnus Karlsson. Under året har de ställt ut på både soloutställningar och grupputställningar.

Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson. Foto: DI Weekend och DN. Jockum Nordström och Karin Mamma Andersson. Foto: DI Weekend och DN.

28. Andreas Rydén, vice VD Bukowskis (38)
En av den svenska auktionsvärldens främsta spelare. Den ödmjuke konstkännaren bytte efter många år lag från Stockholms Auktionsverk till konkurrenten Bukowskis där han blev vice VD och huvudspecialist på modern konst. Med gedigen kunskap och ett brett kontaktnät vet Andreas var mästerverken hänger.

Andreas Rydén. Foto: Dagens Industri. Andreas Rydén. Foto: Dagens Industri.

29. Dan Wolgers, konstnär (30)
En ständigt aktuell konstnär som med sina luriga ögon ser på omvärlden med sin klara blick. Han får oss att känna oss både smarta och dumma på samma gång. I år har den perfekta matchen gjorts med honom och författaren Lena Andersson. Dan Wolgers satt tillsammans med Lena Andersson och Sara Vide Ericsson i juryn för årets vårsalong.

Dan Wolgers. Foto: danbackman.se Dan Wolgers. Foto: danbackman.se

30. Dragana Vujanovic Östlind, Chief Curator på Hasselblad Foundation (37)
Med allt tyngre utställningar går Dragana från klarhet till klarhet. Hennes roll som ansvarig curator över ett av världens främsta fotopris, Hasselbladspriset, gör henne till en viktig spelare i konstvärlden. Hasselbladpriset betydelse har en ärofylld historia och Dragana ser till att utmärkelsen är viktig, samtida och får den välförtjänta och betydelsefulla plats priset förtjänar.

Dragana Vujanovic Östlind. Foto: Barnebys. Dragana Vujanovic Östlind. Foto: Barnebys.

31. Cecilia Hillström, gallerist (ny)
Sveriges svar på Barbara Gladstone. Ett varierande utställningsschema med flera av de mest hyllade konstnärer i sitt stall utgör hennes galleri en av de viktigaste aktörerna i Stockholms tyngsta galleridistrikt. Hon vågar blanda både konstformer, tekniker och äldre och yngre konstnärer. Som ordförande i Svenska Galleriförbundet leder hon sin bransch med bravur.

Cecilia Hillström. Foto: Andreas Enbuske Cecilia Hillström. Foto: Andreas Enbuske

32. Magnus Bexhed & Knut Knutson, VD och chefsintendent (41)
Trots att de kallar sig "lillebrorsorna från landet" får dem de mest självsäkra storstadsauktionisterna att darra på manschetten. Ingen försäljning är för liten och inget uppdrag är för stort för de bägge herrarna som i höstas rodde hem ett av de mest prestigefulla försäljningsuppdragen i svensk auktionshistoria.

Knut Knutson och Magnus Bexhed. Foto: TT. Knut Knutson och Magnus Bexhed. Foto: TT.

33. PG Nilsson & Calle Carboni, krögare (bubblare)
I Stockholms krogvärld väcker de ha habegär hos törstiga börsmäklare, finanseliten och kändisgräddan. Med curerade utställningar låter de gästerna uppleva konsten på ett avväpnande och otvunget sätt.

PG Nilsson & Calle Carboni. Foto: Lagerlings, Stoppa Stureplanerna. Calle Carboni & PG Nilsson. Foto: Lagerlings, Stoppa Stureplanerna.

34. Lars Bohman (ny)
Som Fantomen rör han sig bland stadens skuggor och som en osynlig storebror forsätter han att påverka galleriscenen och styra vad som hänger på Östermalmsvåningarnas stuckaturpryddaväggar.

35. David Neuman, museichef (13)
Med ny utställningsatellit i Jaffa i Tel Aviv kan man knappast påstå att det är tyst om Magasin III, trots att den publika verksamheten i Stockholm fortfarande håller stängt. Magasin III:s museichef som under året visat utställningar med Jake & Dinos Chapman, Tony Oursler och Christine Öhlund. Har tillsammans med Robert Weil och resten av ledningen beslutat att stänga konsthallen i två år för att fundera och ”söka sin själ”. På frågan om det beror på att pengarna är slut svarar han: Skojar du? Utöver Magasin III är han engagerad i den nya konstscenen Accelerator på Stockholms Universitet.

David Neuman. Foto: Magasin lll. David Neuman. Foto: Magasin lll.

36. Lena Josefsson, konstsamlare och ordförande för Moderna Museets vänner (16)
Med millimeterprecision är hon tillsammans med sin man Per Josefsson en av Sveriges största och mest aktiva konstsamlare. Lena är ordförande i Moderna Museets Vänner och arbetar ständigt för ett bättre konstklimat i vårt land. Som spindel i nätet och med ett ovärderligt kontaktnät i vet hon vilka trådar att dra i för att saker och ting ska ske. Donator till bland annat Tensta Konsthall.

Lena Josefson. Foto: SvD. Lena Josefson. Foto: SvD.

37. Lars Lerin, konstnär (48)
Tittarna trodde inte det kunde bli mer feel good än när Lars smälte Leif GW Persson och Mikael Persbrandts hårda hjärtan, men då hade vi inte sett "Lerins läringar". Till dags dato Sveriges mest kände konstnär vars priser på auktion stiger i takt med SVT:s tablåtid. Utanför hans egna museum i Karlstad ringlar köerna långa.

Lars Lerin. Foto: SVT. Lars Lerin. Foto: SVT.

38. Magnus af Peterséns, konsthallschef samt Theodor Ringborg, curator Bonnier Konsthall (bubblare)
Tillbaka från London får Magnus af Peterséns äntligen sin egen konsthall. Med stor kunskap om internationell och svensk konst visar Magnus att man kan vara kunnig och trevlig trots att man verkar inom konstvärlden. Tillsammans med curator Theodor Ringborg har de öppnat minst sagt starkt. 
bonnier

Magnus af Peterséns och Theodor Ringborg. Bilder: Artnet och Metro

39. David och Teresa Castenfors, journalister (28)
De grafiska formgivarna Teresa Holmberg och David Castenfors ligger bakom Sveriges viktigaste konstmagasin, Artlover. Fortfarande högaktuell och med osviklig känsla för form och innehåll bjuder de in till djuplodande intervjuer, galleritips och den samtida konstvärlden.

David och Teresa Castenfors. Foto: Resumé. David och Teresa Castenfors. Foto: Resumé.

40. Klara Lidén, konstnär (17)
Som svensk konstnär finns inget behov av att vara synlig på den lokala scenen. Klara Lidén är baserad i konstnärernas huvudstad Berlin och syns över hela världen. Hennes konceptuella konst har gjort henne till en av de högst rankade svenska konstnärerna och senaste åren har vi sett henne med allt från utställningar i Centre Pompidou, till experimentella modevisningar i New York med svenska modedesignern Nhu Duong.

Klara Lidén. Foto: galerieneu.net. Klara Lidén. Foto: galerieneu.net.

41. Clemens Poellinger, journalist (27)
SvD kulturavdelning har krympt med åren men konsten har behållit sin plats, framförallt på nätet. Som konstkritiker och ansvarig för SvD:s konst- och filmbevakning har vi sett en aktiv, positiv och nyfiken Poellinger som har levererat både i print, web och TV. Filmdebuten i The Square sköttes med bravur.

2c31349a-55a0-49e1-8643-414f5ddc3a07 Clemens Poellinger. Bild: Svenska Dagbladet

42. Niklas Belenius, gallerist (32)
Samarbetet med Erik Nordenhake var ett kortlivat men piggt initiativ som gjorde galleriet till det kanske mest intressanta i stan med ett intensivt utställningsprogram. Från och med 2017 kör Belenius solo igen i nya lokaler, en fokuserar på ung samtidskonst och den andra på historiska utställningar.

Niklas Belenius. Foto: Bon. Niklas Belenius. Foto: Bon.

43. Iris Müller-Westermann (ny)
Iris Müller-Westermann har efter en lång karriär på Moderna Museet i Stockholm tagit över chefsskapet för Moderna Museet i Malmö. Hon har under sina tjugo år ansvarat för några av museets mest uppmärksammade utställningar de senaste åren som Louise Bourgeois – I Have Been to Hell and Back, Max Ernst – Dröm och revolution, och inte minst utställningen Hilma af Klint – Abstrakt pionjär som turnerade över hela Europa och sågs av mer än en miljon besökare och fortfarande bedöms som banbrytande.

Iris Müller Westermann. Foto: Skånska Dagbladet. Iris Müller Westermann. Foto: Skånska Dagbladet.

44. Freja Harrell, gallerichef (34)
Efter några år "på golvet" har Freja Harrell fått överta titeln som gallerichef för ett av Larry Gagosians New York-gallerier . Som ansvarig för ett av världens tyngsta gallerier har Freja hamnat mitt i konsthändelsernas centrum. Spelar hon korten rätt kan hon klättra hur långt som i konstvärlden...och på den här listan.

Freja Harrell. Foto: picssr.com. Freja Harrell. Foto: picssr.com.

45. Peder Isacsson & Sofia Ström, VD och vice VD Sotheby's (18)
De senaste åren har flera imponerande samlingar innehållande såväl samtida som moderna och impressionistiska mästerverk av konstnärer som Yves Klein, Alexander Calder, Yayoi Kusuma, Edgar Degas och Alfred Sisley sålts genom Sotheby´s kontor i Stockholm. Flera av verken har dessutom satt nya internationella auktionsrekorden. Stockholmskontoret är Sotheby´s mest lönsamma och omsätter på två anställda i Stockholm lika mycket som ett av Sveriges största auktionshus.

Peder Isacsson & Sofia Ström. Foto: Dagens Industri. Peder Isacsson & Sofia Ström. Foto: Dagens Industri.

46. Alice Bah Kunhke, kulturminister (33)
I egenskap av kulturminister har hon makten vi andra bara kan drömma om att få. Än så länge har hon sett till att införa fria entréer på flera av landets museer vilket lett till anstormning och publikrekord. Vi förväntar oss fler positiva överraskningar och mer kultur åt folket.

Alice Bah Kuhnke Kulturminister Demokratiminister Kulturdepartementet Statsråd Alice Bah Kuhnke. Bild: Regeringen

47. Tessa Praun, director Magasin III (ny)
Vi älskar att se coola personer på maffiga poster. Efter tretton år som utställningsintendent på Magasin III har Tessa under året tagit över posten som Museichef på Magasin III och David Neuman kliver åt sidan som verksamhetens styrelseordförande. Tessas ansvar är nu att omforma nya Magasin III och förväntningarna på nyöppningen är kolossala. Under tiden som verksamheten i Stockholm har stängt för publik så har Magasin III i Jaffa öppnat och möter ny publik i Tel Aviv.

Tessa Praun. Foto: Metro. Tessa Praun. Foto: Metro.

48. Loyal Gallery (ny)
De må verka en smula under radarn här i Sverige men det är det svensk-amerikanska paret Martin Lilja och Amy Giunta som sett till att många av de hetaste unga namnen från den amerikanska samtidskonsten hittat till Stockholm. Trots att basen är det lilla galleriet på Kammakargatan så tillbringar de en stor del av tiden på resande fot, på spännande mässor såsom NADA och Untitled samt på ateljébesök runt om i hela USA. Under hösten valde de även att uppmärksamma den unga, lokala scenen i utställningsserien “Svensk konst”".

49. Patrik Steorn (ny)
Med stor behållning bör man bege sig till Blockhusudden där en av landets finaste konstsamlingar finns. Efter museets historia av skandaler med bostadsockupation och vänförening på kant har Patrik Steorn gett museet det utrymme och självstyre som behövs för att utveckla utställningsprogrammet i rätt riktning och dra storpublik igen.

Patrik Steorn. Foto: SvD. Patrik Steorn. Foto: SvD.

50. Roger Björkholmen, gallerist och en av initiativtagarna till c/o Stockholm (ny)
Efter lång och trogen tjänst för den samtida konsten har han åter öppnat galleriverksamhet på ny adress. Med sin aktiva roll i det spännande mässkonceptet C/O Stockholm rör han sig mellan den traditionella konstköparen och den yngre inredningspubliken.

Roger Björkholmen med sällskap. Foto:Finest Roger Björkholmen med sällskap. Foto:Finest

51. Jeanette Steinsland & Jacob Berliner
Galleriduon som tar Berlin-feelingen till Stockholm. De fortsätter att attrahera en helt ny publik till konstens värld och är aktiva både på den svenska och internationella markanden.

Jacob Berliner and Jeanette Steinsland. Fto: Vice Jacob Berliner and Jeanette Steinsland. Foto: Vice

 

Kommentera