Vår fascination för kändisar tycks bara bli större och större. Liksom vi följer i deras spår och låter oss inspireras i kläder och stil, tycks vi också samla på spåren de lämnar efter sig. Vi minns till exempel hur J K Rowlings stol såldes på auktion år 2009, för nästan 200 000 kronor. Detta berodde enbart på att det vara samma stol Rowling en gång suttit i, då hon skrev den första boken om Harry Potter.

Larry Hagman

Att anordna auktioner där kända människors tillhörigheter auktioneras ut, sker flera gånger per år. Först ut i år är auktionshuset Bonhams som den 26 januari, håller auktion med namnet Entertainment Memorabilia. Där kommer man bland annat ha möjlighet att bjuda på Larry Hagmans certifikat till att ha blivit nominerad till en Emmy samt Golden Globe-statyett för sitt porträtt av J. R. Ewing i Dallas. Det finns också möjlighet att ropa hem Rogers Powertones trumset som han spelade med under rockbandet Jefferson Airplanes spelningar.

Rogers Powertones trumset

Tittar vi närmare på det här med kändisar och deras värde, så för det oss vidare till frågan om vilken idag levande kändis som är värd mest.

På första plats hittar vi Fidel Castro! Hans autograf rankas idag som den allra mest värdefulla och värderas till ca 40 000 kronor. Detta beror dels på att han sannolikt inte har så lång tid kvar i livet och dels för den roll han har spelat i 1900-talet historia.

Fidel Castro

Andraplatsen innehas av kronprins William av Storbritannien, vars autograf är värd drygt 20 000 kronor. Den brittiska kungafamiljen skriver sällan autografer, vilket bidrar till att värdet på de som finns ökar. Dessutom är han populär och har en hög ställning, det påverkar också.

Prins William och Kate Middleton

Paul McCartney hittar vi på plats tre. Hans musik är odödlig och han har en enormt stor skara fans. Hans låt Yesterday är dessutom den låt, som flest människor i världen har gjort en cover på.

Paul McCartney

Plats fyra innehas av en annan musiker, Bob Dylan! Han är en artist som lyckats vara aktuell under hela sex decennier. Under denna tid har han behållit sin integritet och har nästan som en mystisk aura runt sig. Autografen är värd knappt 20 000 kronor.

Bob Dylan

Plats fem har Tiger Woods. Han är den första sportstjärnan som nått en miljard samt att han nästan aldrig skriver sin autograf. Hans autograf är idag värd ca 18 500 kronor.

Tiger Woods

Plats sex innehas av Drottning Elisabeth av Storbritannien. Det enda hon signerar är julkort och ibland brev. Det bidrar till att värdet på hennes signatur höjs och idag är den värd 16 000 kronor.

Drottning Elisabeth

Muhammed Ali kommer tätt efter drottning Elisabeth. Är man trefaldig världsmästare i boxning och går under smeknamnet, ”King of the Ring” behöver man knappast någon ytterligare presentation…

Muhammed Ali

Plats åtta är J K Rowling. Skaparen av Harry Potter har en plats i mångas hjärtan och många suktar efter hennes signatur.

J K Rowling

Ringo Starrs autograf har stigit i värde med drygt 20% under 2013 och idag värd ca 12 800 kronor. Man kan inte annat än att konstatera att Beatles är populära och omtyckta av en mängd människor.

Ringo Starr

Plats 10 går till ”the queen of pop” Madonna! Hon är enligt Guinness rekordbok världens största kvinnliga artist genom tiderna. Hennes autograf blir din för 10 000 kronor.

Madonna

 

 

Kommentarer