Det talas ofta om konstnärers armod, att de inte tjänar pengar på sin konst och att de blir berömda först efter sin livstid. Parallellen dras inte sällan till Vincent van Gogh, och de ekonomiska värden hans måleri inbringar idag jämfört med hur det var under hans levnad, då han snudd på svalt ihjäl för att kunna ägna sig åt det han var bäst på - att måla!
Så finns det dem som blir förmögna på sin konst medan de lever och är verksamma. Rejält förmögna dessutom.Damien-Hirst_Rikaste-konstnärer_Sotheby´sSajten Bornrich.com( just i detta sammanhang inte särskilt passande namn eftersom de flesta fått arbeta flitigt för sin förmögenhet) listar de fem mest förmögna konstnärerna i världen. På första plats kommer inte helt otippat mannen som klöv djurkadaver mitt itu och stoppade ner dem i formalin och marknadsförde diamantbeströdda döskallar genom omfattande PR-kampanjer.
Brittiske konstnären Damien Hirst överraskade hela konstvärlden när han 2008 passerade gallerileden och sålde ut cirka hundra nya samtida verk av honom själv, på Sotheby´s auktion Beautiful Inside My Head Forever. Auktionen var en milstolpe för Sotheby´s och, förstås, konstnären som sålde verken för dryga miljarden. Förutom pengarna från försäljningen får ju konstnären dessutom en del av provisionen betald genom BUS-pengen.damien-hirst-sharkIdag anser man att Damien Hirst är god för 2,2 miljarder kronor, men egentligen rör det sig nog om ännu mer, med tanke på att han tillsammans med ett konsortium äger den döskalle beströdd med diamanter till ett sammanlagt materialvärde för 193 miljoner kronor som han skapade, ställde ut och försökte sälja för 700 miljoner kronor.
Jasper-JohnsSkulptur är ofta ekonomiskt eftersatt på andrahandsmarknaden, men en som lyckats få betalt för sina skulpturer och målningar är Jasper Johns som kniper andra platsen med en förmögenhet på 1,3 miljarder kronor. År 2006 såldes ett enskilt verk av honom för mer än en halv miljard till en internationell konstsamlare.
Andre-Vicari_rikaste-konstnär_BornrichPå tredje plats kommer en konstnär som få svenskar känner till. Det är den italienske konstnären Andre Vicari, uppvuxen i Wales och numera bosatt i Frankrike. Konstnärens första utställning ägde rum på Redfern Gallery i London 1956 där hans dukar hängde mellan Monet och Piacasso. På senare tid har han, liksom Anders Zorn på sin tid, blivit förmögen på porträttmåleri. Andre Vicari har kunnat addera ett antal miljoner från en trogen köpkrets i Arabvärlden.
David-Choe_barbara_walters_graffiti_artÄven amerikanen David Choe anses enligt vissa tidskrifter ha blivit miljardär på sin konst. Bornrich har räknat till 600 miljoner kronor, men även det borde räcka och bli över för den 37-årige konstnären som 2007 fick uppdraget att måla väggarna på Facebooks huvudkontor av  Mark Zuckerberg.
David-Choe_rikaste-konstnären_GraffitiDet som är särskilt intressant med David Choes konst är att den är sprungen ur gatukonsten(med en viss dragning till popkonsten), konst som i Sverige omfattas av nolltolerans. Läs Barnebys gästbloggare Felix Edwards Mannheimer intresanta inlägg om gatukonsten!
jeff-koons_Rikaste-konstnären_Gagosian-GalleryEn konstnär vars "barnsliga"verk har fått pryda allt från Venedigs stadskuliss till en högpresterande BMW-bilar är Jeff Koons. Konstnären tillhör Gagosian Gallerys framgångsrika stall av konstnärer, där många har sett en lavinartad prisutveckling de senaste åren. Hans speciella skulpturer av putsat stål som ofta ser ut som ballonger formade till djur är oerhört populära världen över. Den dyraste prisnoteringen på ett enskilt verk är Tulips, en bukett med tulpaner i stål som klubbades på Christie´s i New York härom året för 220 miljoner kronor.
Pengar är förstås inte allt här i världen, men roligt är det att läsa att även konstnärer kan bli miljardärer på sin konst. Inte bara de som säljer deras verk.

Kommentarer