I slutet av oktober är det alltså återigen dags för en av Bålsta Auktionshalls kvalitetsauktioner, med en katalog som inte lämnar någon besviken. Vad sägs om en målning signerad Isaak Grünewald eller Torsten Kreugers Silver Wraith från år 1947?

Torsten Kreuger föddes år 1884 i Kalmar, som yngre bror till tändstickskungen Torsten Kreuger. Tillsammans utvecklade de båda bröderna den svenska tändsticksindustrin, innan Torsten gick vidare till andra affärer. De båda bröderna följdes av kontroverser och var båda inblandade i Kreugerkraschen år 1932, för vilken Torsten dömdes till ett års fängelse.

Rolls-Royce Silver Wraith 1947, tidigare ägd av Torsten Kreuger. Foto: Bålsta Auktionshall. Rolls-Royce Silver Wraith 1947, tidigare ägd av Torsten Kreuger. Foto: Bålsta Auktionshall.

Mellan år 1929 -1934 levde Kreuger på Häringe slott, där hans dekadenta livsstil bland annat manifesterades i en pampig trädgårdsanläggning och Sveriges första swimmingpool. År 1947 köpte Kreuger den Rolls-Royce Silver Wraith 1947 som Bålsta Auktionshall nu auktionerar ut. När Torsten körde bilen på Stockholms gator uppfattades den av många som en symbol för den hoppfulla framtidstro full av framgångar och ny teknik efterkrigstiden kännetecknades av. Bilen var lackerad i gult och svart, men efter att Kreuger krockat med bilen på Djurgårdsbron skickades den till England för reparation och lackerades om till dess nuvarande färger.

Foto: Bålsta Auktionshall. Foto: Bålsta Auktionshall.

I händerna på nästa ägare användes Rolls-Roycen på omslaget till ABBAs ikoniska skiva ABBA från 1975. Och nu är det dags för bilen att byta ägare för första gången sedan år 1969.

abba abba

Den som inte lockas av Torsten Kreugers lyx och flärd kan istället rikta blickarna mot ett verk signerat Isaac Grünewald. Grünewald är en av den svenska konsthistoriens allra mest uppskattade modernister, vars expressionistiska måleri kännetecknades av färgsprakande, dramatiserande motiv.

Isaak Grünewald, "Modell" år 1937. Isaak Grünewald, "Modell" år 1937.

Det verk Bålsta Auktionshall auktionerar ut den 28 oktober bär namnet Modell och målades år 1937, knappt tio år innan Grünewalds död. Under samma period var konstnären professor vid Konstakademien.

Bålsta Auktionshalls kvalitetsauktion hålls den 28 oktober, men redan nu kan du bjuda på din egen bit svensk historia.

Här hittar du Bålsta Auktionshalls samtliga utrop.