De tre verken Flicka med blont hår, Fäktaren och Pojke med lingult hår kommer samtliga från en privat samling och har tidigare aldrig sålts på auktion.

- Målade under en period av nästan femtio år, ger dessa verk en fantastisk inblick i Schjerfbecks kreativa och konstnärliga utveckling, säger Claude Piening, Sotheby's chef för europeisk 1800-talskonst och får medhåll av Anna-Maija Bernard på Sotheby's i Finland som menar att denna auktion "markerar ett viktigt ögonblick för finländsk konst på den internationella scenen".

Flicka med blont hår målades 1916 och skildrar på ett tydligt sätt Helene Schjerfbecks modernistiska stil med drag från Cezanne och Toulouse-Lautrecs konstnärsskap. Då man på Sotheby's studerade verket upptäcktes en dold målning på baksidan, som tros vara en förstudie till Schjerfbecks verk Tapeten.

Fäktaren kom till 1924 och är ett porträtt av en Mr. Huolman. Verket är målat i akvarell och gouache och Schjerfeck tros i detta fall ha inspireras av El Greco. Den tredje målningen föreställer en ljushårig liten pojke och skapades då Schjerfbeck var i 16-årsåldern. Barn kom att bli ett återkommande motiv liksom den rosa färgton som syns i pojkens tröja och som återkommande sågs i Schjerfbecks konstnärsskap.

 

Aktuella auktioner på Sotheby's hittar ni här!

Slutpriser på tidigare verk av Helene Schjerfbeck hittar ni här!