Trendigast just nu!

Nu för tiden passerar trenderna snabbare än någonsin i våra sociala-medier-flöden, vilket får oss att snabbare tröttna. Den här veckan har jag valt några designmöbler som alla just nu vill ha på den internationella designscenen.

Trendigast just nu!

Det finns ett före och efter sociala medier när det kommer till trender.

Nu för tiden passerar trenderna snabbare än någonsin i våra flöden, vilket får oss att snabbare tröttna och söka nytt. Det som tidigare kunde kännas rätt i flera år, håller max ett par år, om ens det, på grund av den överexponeringen som sociala medier och våra vanemönster står för.

För oss mindre trendkänsliga kan vi trösta oss med att bra formgivning och design håller såväl ögat som kroppens slitage. Här kommer en lista på det som är trendigast bland designföremålen på Barnebys just nu, men även något av de mest hållbara över tid!

Visst har vissa börjat tröttna på Pierre Jeannerets klassiska stolar, men det här skrivbordet som ritades cirka 1963 till universitetet i den indiska staden Punjab är en riktigt pärla. Just nu ropas ett bord ut hos det franska auktionshuset Aguttes.

Pierre Jeanneret, Gandhi Bhawan, Punjab University Campus, Sector 14, Chandigarh, c. 1962. Fonds Pierre Jeanneret, Canadian Centre for Architecture, Montréal, gift of Jacqueline Jeanneret. © Canadian Centre for Architecture.
Pierre Jeanneret, Gandhi Bhawan, Punjab University Campus, Sector 14, Chandigarh, c. 1962. Fonds Pierre Jeanneret, Canadian Centre for Architecture, Montréal, gift of Jacqueline Jeanneret. © Canadian Centre for Architecture.

Skrivmöbeln hos Aguttes är formgiven cirka 1955, ett par år innan den legendariske formgivaren ritar såväl byggnaden som inredningen till huset på Gärdet.

Även det arkitektoniska bordet med rund glasskiva är detsamma andas barn, även om det är formgivit och producerat några år tidigare, 1953.

Utemöbeln är som gjord för att stå vid en poolkant i Miami, med Frank Sinatra och Liz Taylor sittandes drickande martinis. Möbelgruppen är formgiven av Richard Schultz och producerades av Knoll International 1966. Nu finns den att köpa hos det amerikanska auktionshuset Wright som har en specialauktion med American Design.

Eva Zeisel
Eva Zeisel

Det handlar inte om vem som serverar den godaste eller mest vegansk salladen i vår, utan vem som serverar på snyggast fat och med snyggast uppläggningsbestick. Eva Zeisels set med uppläggningsfat och bestick är tillverkade i grön plast.

En av den postmodernistiska arkitekturens föregångare var Carlo Scarpa. Den snygga soffan formgiven av honom är tillverkad av Simon Gavina 1973 och ropas ut hos Aguttes i Frankrike.

Hos det relativt nya finska auktionshuset Annmaris Auctions finns de här fyra "Saunastolarma" för barn av den finske formgivaren och arkitekten Antti Nurmesniemi. Auktionshets experter tror att pallarna är original från Palace Hotel som ritades av Antti Nurmesniemi på 1950-talet.

I konstvärlden känner de flesta till honom som Jean Arp, men hans riktiga namn var Hans Peter Wilhelm Arp. När allkonstnären bosatte sig i Frankrike i och med andra världskrigets blev han Jean Arp för konstpubliken. Hans matta är tillverkad hos Marie Cuttoli et Lucie Wei 1955. Mattan säljs hos Aguttes.

Michel Mortier var fransk formgivare och arkitekt som bland annat vann guldmedalj på Triennalen i Mialno 1954. Hans fåtöljer från 1963 är precis vad man vill ha i år. Säljs även dem hos Aguettes.

Snyggaste sängen just nu på Barnebys står Aguettes för. Formgivare är den franske inredningsarkitekten Louis Sognot som gjort flera legendariskt snygga möbler i rotting. Sängen är från 1955 och ropas ut på auktion hos Aguttes.

Här har man chans till fynd! Det enda man med säkerhet tror sig kunna säga från auktionshuset Aguettes sida är att de snygga bordslamporna är amerikanska och från mitten på 1960-talet.

Hos Bukowskis i Malmö står just nu den här fåtöljen. Med största sannolikhet ritad på 1950-talet av en svensk formgivare. Modellen visades på Önskehems utställning 1952, där den illustrerades i den utgivna katalogen. Den blåa sammetsklädseln är senare.

Bakom förvaringsmöbeln med tillhörande nattduksbord ligger formgivaren George Nelson & Associates

Steelframe. Möblerna tillverkades av Herman Miller i USA 1950, och ropas nu ut hos auktionshuset Wright för en billig peng.

En av årets verkliga trendmöbler i Sverige är soffmodellen "Maralunga" formgiven 1973 av Vico Magistretti för Cassina. Säljs via Bukowskis.

Trendigt, miljövänligt och väldigt snygg är "Precision Wheel Goods Chief Scooting Star push scooter" från 1940-talet.

Det finns förstås oändligt mycket mer men det här var ett litet smakprov! Varsågoda att hitta era favoriter!