Kelimmattorna är en riktig stilkrock i vår nordiska inredning som tenderar vara ganska stram, monokrom och minimalistisk. Men en fantastisk stilkrock! Den fungerar både under soffor, matsalsmöbler, i köket, i sovrummet, i hallen och i badrummet, och passar faktiskt de allra flesta inredningar.

En kelimmatta ökar mysfaktorn markant och blir en riktig juvel i rummet, var du än väljer att placera den.

Vad är kelim?

Kelim är persiska för "grovvävd filt" och syftar alltså egentligen på hur mattan är vävd. Vävtekniken påminner om den man använder för att framställa röllakan, som vi i Sverige har en lång tradition av att använda. Kelimer förekommer främst i Taurusbergen i Turkiet och i södra och nordvästra Iran.

Ofta karakteriseras kelimen av ett trappliknande mönster. Anledningen till att kelimmattornas mönster ofta är geometriska är att de begränsas av vävtekniken, men kan ibland ha inknutna detaljer.

Bild från http://beckiowens.com/

En av de största fördelarna med kelimmattan är, förutom att den på grund av sin höga kvalitet har en enormt lång livslängd, att den är en kameleont i inredningen. Den kan både se modern och antik ut, och passa lika bra i eleganta och exklusiva inredningar som i bohemiska.

Om du vill få en orientalisk känsla i rummet men tycker att en hel matta blir för mycket, kan du piffa upp soffan med några fina kuddar.

Kelimmattor är ofta färgstarka, men finns också i mer jordiga färger och även svartvitt, som den här supersnygga kelimmattan som finns hos Gästriklands Auktionskammare.

En annan fördel med kelimmattan är att de ofta går att fynda på auktion till riktigt bra priser.

Här är fler tips på fantastiska kelimmattor som finns på auktion just nu!

Här hittar du fler kelimmattor!