I Sverige har vi sedan omfördelning från pris till ursprung på Systembolagets hyllor sett en markant ökning i försäljningen av viner från Italien och Frankrike.

Tidigare starka ursprung som Sydafrika, Australien och Chile har inte alls längre samma dragkraft för oss konsumenter. Det vi ser är en tillbakagång till de klassiska ursprungen i Europa, viner gjorda på traditionellt sätt och ofta efter hållbara och ekologiska principer.

Jag har denna vecka valt ut två viner vilka får exemplifiera denna trend, först ut en Sancerre från Frankrike och därefter en klassisk Chianti från Toscana i Italien.

2014 Domaine Raimbault-Pineau Sancerre nummer 12173, 153 kr.

Veckans första vin är en klassisk Sancerre från Loiredalen i Frankrike. Vit Sancerre görs uteslutande på den aromatiska gröna druvan sauvignon blanc. Efter Chablis är Sancerre nog det mest kända vita vinet från Frankrike. Detta vin passar utmärkt till syrliga getostar, lättare fiskrätter och skaldjur.

Doft: Ungdomligt aromatisk med mängder av krusbär, mineral, nässlor och lime.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr och mycket frisk smak fylld av krusbär, nässlor, lime och mineral.

2014 Piccini Chianti nummer 22467, 79 kr

Veckans andra vin är en traditionell Chianti från Toscanas böljande kullar. Här i hjärtat av Chiantidistriktet lever och odlar familjen Piccini sina druvor, deras historia börjar redan 1882 då Angiolo Piccini med endast 7 hektar började framställa viner. Efter skörd vinifieras druvorna och lagras sedan på rostfria ståltankar, en del av vinet kommer från sent skördade sangiovese druvor vilka fått hänga kvar och torka på vinrankorna, denna metod kallas "Goveno all'uso Toscano" och tillhör traditionen i

framställandet av Chianti-viner. Detta vin passar utmärkt till såväl tacos och pizza som en härligt gräddig svamppasta.

Doft: Inbjudande lite kryddig doft med mängder av körsbär, lakritsrot och muskot.

Munhåleupplevelse: Härligt bärig och kryddig smak med saliverande fruktsyra och mycket frukt i form av körsbär, röda vinbär och örter.

Med tillönskan om en fröjdefull weekend kommer här hälsningar från Saxå Herrgård.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist