Uppsala Auktionskammares inleder säsongen med styrka. Januarikatalogen är full till bredden med 1700-talssilver, svenskt måleri och möbler från den sengustavianska eran såväl som Arne Norells moderna klassiker. För den som uppskattar tvåsamheten och söker efter ett matchande par till hemmet finns det mycket att välja bland. Låt oss ta en närmare titt på på några av auktionens duos.

Bruno Mathssons klassiker Karin formgavs år 1969, då Mathsson arbetade för möbelföretaget DUX. Att Karin är en av årets trendigaste möbler är inte svårt att förstå – Bruno Mathsson kombinerade elegans, klassiskt och modernt på ett sätt som aldrig tycks gå ut tiden. Dessutom är just det par som Uppsala Auktionskammare auktionerar ut klätt i rött skinn med utmärkt patina. Fåtöljerna är kompletta med två fotpallar. Budgivningen startar på 12 000 – 15 000 kronor.

Den som vill lysa upp januarimörkret med stil hittar dessa kandelabrar i förgylld brons. Basen är vackert dekorerad med reliefdekor i form av Fortuna, slumpens och lyckans gudinna i den romerska mytologin, sittandes på häst med ett ymnighetshorn i handen.

Föredrar du något mer lantligt och rustikt finns Hilma Persson-Hjelm ljusstakar i flintgods från 1900-talets början. Ljusstakarna gjordes för Rörstrand och föreställer två dansande flickor.

Dessa detaljerade korgstolar har daterats till tidigt 1900-tal och lär har tillverkats i Christian Erikssons möbelverkstad i Arvika. Ryggstyckena är tillverkade i tunt lövträ med vacker blomdekor.

Det här paret kinesiska drakfiguriner tillverkades under Qingdynastin, den sista imperialdynastin i Kina. Dynastin inleddes under 1600-talet som rådde under nästan 300 år är särskilt känd för sina fantastiska keramikarbeten, som det här paret. Budgivningen startar på 3 000 – 4 000 kronor.

Men det är inte bara paren på Uppsala Auktionskammare som sticker ut – tvärtom finns det gott om enastående pjäser som auktioneras ut en och en. Ett exempel är Nils Landbergs vackra tulpanglas, ett med underfång i rött och ett ytterligare i grått.

Dessutom ska ett bockbord från 1800-talets mitt passera under klubban, vilket är ett utmärkt exempel på århundradets allmogetradition, med ett utropspris på 5 000 - 6 000 kronor.

Uppsala Auktionskammares kvalitetsauktion går av stapeln den 29 januari och budgivningen är redan igång online. För att se Uppsala Auktionskammares hela katalog – klicka här.