Den högst kontroversiella konstformen graffiti har sedan länge uppmärksammats på auktion utomlands. Lauritz.com i Sverige har konsekvent arbetat med att föra in graffitin i finrummet. Efter träget arbete ser de nu ut att ha lyckats när de presenterar temaauktionen Crude Oil.

Zappo, eller Pierre Tsappos som han egentligen heter räknas till en av de första graffitimålarna i Sverige. Midsummer Sunset har han spraymålat på ett pendeltågsdörrpar. Zappo är fortfarande en aktiv konstnär och ställde senast ut på Norrköpings Stadsmuseum och på Liljevalchs i Stockholm, under Kulturnatten. Midsummer Sunset är daterat 2006 och signerat Zappo.

Verket finns utställt för visning i Lauritz showroom i Mood-gallerian i Stockholm. Utropspris är 100 000 kronor.

Nug blev känd för en bredare publik i och med videoverket Territorial Pissing, som var hans examensarbete från Konstfack. I verket frigörs energin som ligger begravd i graffitin och i konsten, med hjälp av svart sprayfärg på en tunnelbanestation. Ett verk som orsakade stor uppståndelse när Kulturministern tog till orda på Market, Konstmässan på Konstakademin. Utropet är 38 000 kronor, med startbud på 28 000 kronor.

Bakom det här konstverket står Blue, Disey, NUG och Sol. Ursprungligen målades verket på en Silo i Mariestad i betydligt större format. Nu mäter verket knappt 80 x 63 centimeter och ropas i 10 000 kronor.

Graffitiverket Nolltolerans är målat av Ziggy som började sin graffitikarriär redan 1983. Sedan dess har han inspirerat en hel generation gatukonstnärer i Sverige. Med sin unika stil är hans konst lika akutell idag som när han på 80-talet var med och satte standarden för skandinavisk graffiti. Utrop är 25 000 kronor.

Personligen tror jag starkt på konstformen som garanterat kommer att få flytta in på världens olika stora konstmuseer inom en snar framtid.

Taggar