Bacribrödernas antikviteter - Jaques Bacris samling - 30 mars 2017

Bröderna Bacri var två av 1900-talets viktigaste konsthandlare, och de var till stor del inspirerade av 1700-talets konnässörer. De var båda dedikerade samlare och inflytelserika köpmän och kunde på så vis kombinera sin sanna passion med professionella expertis vid skapandet av sina samlingar.

Den 30 mars äger Sothebys's auktion av brodern Jacques Bacris samling rum i Paris, en samling av sällsynt kvalitet. Målningar och teckningar av äldre mästare dominerar auktionens utbud och vittnar om Bacris stora passion för föremål från olika epoker och civilisationer.

“Min far Jaques älskade att upptäcka saker, och han var mycket intresserad av forskning. Han lämnade därför efter sig dokumentation om varje objekt han någonsin hållit i sin hand. (…) Medeltiden och renässansen vad hans stora passioner”, berättar hans dotter Clotilde Bacri Herbo.

Ett av de mest eftertraktade verken i Bacrisamlingen är ett porträtt av hertiginnan Anne de Pisseleu (1508-1580) målad av Corneille de La Haye, känd som Corneille de Lyon, år 1545.

Frankrikes kung François I var förtrollad av Anne de Pisseleus skönhet och intelligens. Hon blev senare kungens älskarinna och även den första älskarinna med politiskt inflytande i det franska kungahuset. En annan version av målningen, med en bakgrund i blåare nyans, hänger på The Metropolitan Museum of Art i New York.

En dubbel panel från en triptyk av den mystiska mästaren Johannes är också ett unikt verk i Bacrisamlingen. Verket tillhör ursprungligen en samling om fem målningar, vilka finns bevarade i Nederländerna och Spanien. Det är endast dessa två delar, vilka avbildar Johannes döparen och Agnes och Kristus dop, som fortfarande är i privat ägo.

En av samlingens höjdpunkter är en teckning av Jean-Honoré Fragonard från ca 1760. Det är en teckning i bläck som avbildar ett par som omfamnar varandra i ett grönskande landskap.

Bacri var även expert på medeltida tapeter och ett verk i hans samling avbildar en dramatisk strid mellan riddare på häst och en stor soldatarmé.

Slutligen, som ett bevis på Bacris eklektiska smak, innehåller samlingen även konstverk från antiken, däribland en torso av Aesculapius i marmor från 200e. Kr, vilken beräknas säljas för 50 000 till 80 000 euro enligt experter från Sotheby’s.

Visningar kommer äga rum på Sothebys i Paris den 25 samt 27-29 mars.

Här är hela katalogen av Bacribrödernas antika samling.

 

Erik Le Caruyer de Beauvais kollektion - 31 mars, 2017

Den 31 mars är det dags för nästa storslagna auktion, denna gång säljs verk från dödsboet efter Erik Le Caruyer de Beaucais, en självlärd antiksamlare. Möbler, skulpturer och konstföremål från Europa och Asien ligger till grund för denna auktion som består av 148 objekt.

Genom galleriet, som han öppnade på Boulevard de Courcelles i Paris, har Erik Le Caruyes de Beauvais delat sin passion med många internationella samlare. Hans kunskap om konsthistorien är stor, och han kom att utveckla en viss aptit för franskt konsthantverk från 1700-1800-talet, samt för asiatisk konst.

Ett av de viktigaste objekten i auktionen är ett förgyllt bord som en gång ingått i Mayer Alphonse de Rothschilds (1827 - 1905) samling, daterat till 1820-1830.

Ett exempel på Le Caruyer Beauvais intresse för asiatisk konst är denna staty av Guanyin i förgylld brons från Mingdynastin. En sann buddhistisk konstpärla!

Slutligen, en tavla av Bartholomeus van Bassen som avbildar interiören i en vacker kyrka. Ljuset och arkitekturen i denna gotiska kyrka är slående. Verket beräknas säljas till en summa av 50 000-70 000 euro enligt experter från Sotheby’s.

Offentliga visningar äger rum hos Sotheby’s i Paris mellan den 25-30 mars, med undantag för söndagen den 26 mars.

Här är hela katalogen för Erik Le Caruyer de Beauvais samling.Sa alla Sotheby’s kataloger hos Barnebys.