Det är första gången i historien som den kinesiska porslinsvasen under namnet Yamanaka kommer ut på auktionsmarknaden, efter att ha tillhört samma japanska samlare sedan år 1924. Smeknamnet Yamanaka är taget från företaget Yamanaka & Co som grundades år 1865 och tog med kinesiska antikviteter till gallerier i London och runtom i USA. Vasen ska bland annat ha ställts ut på Yamanakautställningen 1905 i New York, innan den blev del av sin forna ägares samling.

blog (17) blog (17)

Det sägs att Yamanaka-vasen är tvillingen till den kända Bainbridge-vasen – en enastående porslinsskapelse som klubbades på det engelska auktionshuset Bainbridge för 43 miljoner pund år 2010 och därmed blev det dyraste kinesiska konstföremålet i världen. Men efter att transaktionen inte gick igenom förblev vasen osåld fram till år 2013 då den såldes för 20-25 miljoner pund, vilket är ungefär hälften av dess faktiska värde.

blog (18) blog (18)

I år kommer Sotheby’s filial i Hong Kong ta upp striden när de presenterar en nästintill identisk vas. Vasen, som har dubbla väggar med yangcaidekorationer, historiskt sett klassade under Famille Rose-paletten, är en av de mest komplexa skapelserna som gjordes vid de kungliga verkstäderna i Jingdezhen.

Framtagna för Qianlong-kejsaren (1736-1795) har de här högst sällsynta vaserna en genombruten dekor och fyra rokokoinspirerade runda stycken utsmyckade med fiskmotiv på vardera sida. Den blåvita innervasen göms bakom ett nät av turkost porslin. Förutom några skillnader i färg- och blommönster är Yamanaka-vasen identisk med Bainbridge-vasen.

blog (19) blog (19)

Sotheby’s har inte satt något beräknat pris för föremålet än och datumet för försäljningen är fortfarande inte känt för allmänheten.

Försäljningen av Bainbridge-vasen sammanföll med den kinesiska konstens renässans i auktionsvärlden men samlarna har inte skingrats sedan dess. Kinesiskt porslin är fortsatt högt eftertraktat sedan år 2010. Med Famille Rose-vasen som såldes i fjol för 16 miljoner euro i åtanke kanske vi kan förutspå ett nytt rekord i år?