Casa di fantasia kallades lägenheten Casa Lucano på Via Washington i Milano som Gio Ponti fick i uppdrag att tillsammans med sin kreativa vän Piero Fornasetti formge och inreda.

Gio Ponti och Piero Fornasetti Gio Ponti och Piero Fornasetti

Om samarbetet sa Ponti “What gives me Fornasetti? With a process of speed and prodigious resources, he creates the possibility of having ‘unique’ things… and the effect of lightness and poetry through his printed decoration”. De två konstnärerna träffades på Triennale V år 1933 där Gio Ponti satt som medlem i juryn och från och med det ögonblicket blev de två formgivarna oskiljaktiga. Ponti formgav och Fornasetti dekorerade med sin outtröttliga fantasi.

Pasticceria Dulciora, Milano, 1950 | Fornasetti official Milano Pasticceria Dulciora, Milano, 1950 | Fornasetti official Milano

1950-talet var den kreativa duons gyllene årtionde tack vare de åtskilliga projekt de gjorde tillsammans, som exempelvis Casa Cremaschi, Casa Ceccato, Casa Licitra, Casino San Remo och butiken Dulciora i Milano. Och år 1951 stod Casa Lucano, fantasihuset, färdigt.

I samarbete med andra konstnärer, formgivare och kreativa vänner som Edina Altara, Fausto Melotti, och Tapio Wirkkala, tog lägenheten form. En form som representerade både italiensk metafysik liksom fransk surrealism. Huset var ett unikt virrvarr av olika stilar och det stilistiska resultatet är än idag oöverträffat.

Lägenheten blev en typ av teater, ett imaginärt rum i tiden, för dem som skulle bo där. Gio Ponti hävdade att “det är de som bor i huset som skapar det och inte tvärtom”. Rummen utformades efter detta nyckelkoncept och i rum efter rum skapades de mångsidiga, teatraliska, miljöer.

"Fantasi: förmågan att före­ställa sig saker som man inte har upp­levt"

Formgivningen tycktes inte ha några som helst gränser – huset är fyllt av optiska illusioner som förstärker och återspeglar den fantasifulla drömvärld de båda formgivarna delade.

De optiska effekter som skapats av Ponti och Fornasetti kan sägas vara en tredimensionell trompe-l'œil, ett försök till att lura betraktaren - något väldigt atypiskt för ett hem. Gio Ponti tackade själv beställaren och ägaren av lägenheten för möjligheten att få fullständigt utlopp för sin kreativitet och för chansen att skapa det ultimata fantasihuset.

Bland skuggorna i rummen göms antropomorfa föremål och mänskliga silhuetter. I samarbete med Richard Ginori och Gabbianelli skapade Gio Ponti de glaserade keramiska skulpturerna, ibland med inspiration från Risorgimentos kvinnofigurer, andra ser mer ut som antikens hellenistiska Tanagrafiguriner i terrakotta.

Den som drömmer om en mer fantasifylld tillvaro har nu chansen att inreda sitt hem i enlighet med Pontis och Fornasettis drömvärld. Några av de fantastiska skapelserna från Casa Lucano ingår nämligen i en exklusiv auktion där både Phillips och Cambi står som värdar.

Bland de trettio föremål som ingår i auktionen förekommer samtliga föremål som är listade här ovan. Auktionen äger rum den 21 mars klockan 17 på Phillips huvudkontor i London och hela katalogen hittar du här.