Finn Juhls unika soffbord och karmstol "FJ44" i Cubamahogny tillverkad i endast tolv ropas ut på danska auktionshuset Bruun Rasmussen. Bägge möblerna är formgivna av Finn Juhl och tillverkade av Niels Vodder.

Enligt Bruun Rasmussens expert Peter Kjelgaard, är det skulpturala soffbordet från 1945 något av det mest uppseendeväckande den danske arkitekten Finn Juhl har formgivit. Det palettformade bordet med en karaktäristisk blå skiva visades för första gången i “Nyt Tidsskrift for Kunstindustri” på Copenhagen Cabinetmakers' Guild Exhibition på Designmuseum i Danmark 1945. På den tiden ansågs den innovativa formgivningen och vågade färgen högst provocerande för den danskarna. Samtidigt andades möbeln optimism och vittnade om den nya eran som skulle avlösa andra världskrigets utmanande år.

Det unika soffbordet som är tillverkat av den världsberömde arkitektens parhäst Niels Vodder är ett bevis på Finn Juhls mästerliga förmåga att förena skulpturala former med funktionalitet, god design och elegans.

Bordet, som är en riktig raritet för internationella samlare och museer, ser offentlighetens ljus för första gången på sjuttio år efter att stått i en och samma familj sedan den ursprungliga ägaren införskaffade det. Utropet är drygt 200 000 - 400 000 danska kronor.

Finn Juhls karmstol FJ44

Ytterligare en möbel som inte bara anses vara ett startskott för den danska möbelindustrin på mitten av 1900-talet, utan också en av makarna Juhls personliga favoriter var den skulpturala karmstol FJ44, som tillverkades 1944 för Copenhagen Cabinetmakers' Guild Exhibition. Den världsberömde formgivarens stolsmodell är högst ovanlig och tillverkades i endast tolv exemplar, återigen av Niels Vodder, varav ett står i familjens hus på Kratvænget i Ordrup, än i dag. Hemmet är öppet för allmänheten via Ordrupgaard Museum.

Både soffbordet och karmstolen ingår i Bruun Rasmussens designauktion den 27 september och kommer att visas på Bredgade i Köpenhamn 14-18 september, och på Drouot i Paris 21-22 september. Här hittar du alla föremål från Bruun Rasmussen!