När Greta Magnusson Grossman slutade vid Konstfack 1930 var hon en av de allra första kvinnorna att examineras därifrån. Hon var en kvinna före sin tid som nådde stora framgångar i den under 1930-talet hårt mansdominerade möbelindustrin och arkitekturvärlden.

Efter examen startade hon egen firma vid Stureplan i Stockholm, blev som första kvinna prisbelönad av Svenska slöjdföreningen 1933 och flyttade 1940 till Los Angeles. I USA bidrog hon starkt till att införa svensk form till den amerikanska marknaden och blev berömd för att kunna bygga hus på branta tomter som på grund av sin otillgänglighet var billiga. Husen inreddes med väggar som kunde flyttas, inbyggd förvaring och ihopfällbara kök.

Greta Magnusson Grossman

Men hon ritade inte bara hus. Grossman hade också en butik i Los Angeles där sortimentet bestod av möbler, lampor och andra föremål som både hon och andra formgivit. Flera stora möbelföretag fanns bland hennes uppdragsgivare och celebriteter som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Frank Sinatra beställde möbler av henne. Ett av hennes mest ikoniska föremål är golvlampan Gräshoppa som hon formgav 1947 och som idag är hett eftertraktad på auktionsmarknaden.

Golvlampa, "Gräshoppan". Såldes hos Bukowskis Market 2015 för 51 450 kronor.

Hennes möbler andas optimistisk modernism och är enkla men fulla av experimentlusta. Hon blandade valnöt med gjutjärn i soffborden, lät skrivborden få tre ben i metall och ett i trä och förespråkade, tvärtemot gängse funkisnormer, senapsgula och terracottafärgade väggar. Mest känd är hon för armaturerna ”Cobra” och ”Gräshoppa” (Grasshopper) i emaljerad metall och mässing från slutet av fyrtiotalet. För Cobralampan fick hon Modern Museum of Arts Good design award.

Totalt ritade hon 14 villor under sin karriär som arkitekt: 13 i Los Angeles och så huset i Hudiksvall, "Villa Sundin", byggt 1959 och som nu är till salu.

Interiörerna i Greta Magnusson Grossmans hus är ljusa och luftiga med öppna planlösningar och stora glaspartier, vilket också gäller huset i Hudiksvall.

Spiskåporna i köket har samma form som lampskärmarna till "Gräshoppan".

Huset har inretts med tidstypiska möbler från 1940-1960-talen.

Liksom flera andra modernistiska arkitekter under 1950-talet ville Greta Magnusson Grossman att inomhus skulle flyta ihop med utomhus, vilket tillämpas genom väggarnas stora glaspartier.

Gillar du inredningen? Barnebys har liknande föremål i samma härliga 1950-talsanda!

Stolar, 1950/60-tal, Auktionskammaren i Vätterbygden. Utropspris: 600 kronor.

 

Fåtölj, Folke Ohlsson "Duxiesta", Bukowskis Market. Utropspris: 2000 kronor.

 

 

Bordslampa, Christian Dell, Bruun Rasmussen. Utropspris: 5000 kronor.