Auktioner är ett lagarbete

Auktionsbranschens främsta experter kan idag närmast likans vid fotbollsproffs. Betydelsen av att ha en "Zlatan" i laget bör inte underskattas, särskilt inte när konkurrensen om toppföremålen hårdnar.

Faktum är, att om man ska överleva kampen om auktionsmiljonerna, så räcker det inte bara med EN målgörare. Det handlar om att bygga ett lag med toppspelare.

Bygger för framtiden

Några som förstått vikten av det och gjort strategiska värvningar det senaste åren är Uppsala Auktionskammare. VD Magnus Bexhed håller på att bygga upp en stark organisation för framtiden.

- Vi på Uppsala Auktionskammare har under det senaste decenniet rekryterat några av branschens främsta experter och värderingsmän. Vår gemensamma kunskap och starka personliga engagemang kommer i framtiden att vara avgörande i konkurrensen om försäljning av de främsta samlingarna och toppobjekten, säger Magnus Bexhed.

– Knut och jag har personligen lärt känna Erik under våra gemensamma år vid tv-inspelningarna av ”Antikrundan". Vi hyser den största respekt för Eriks kompetens, därtill är han en härlig person som kommer passa perfekt in bland alla engagerade kollegor på Uppsala Auktionskammare, säger Magnus Bexhed.

Erik, du lämnar Nordens ledande auktionshus. Varför?

Jag kommer från en organisation som vuxit samtidigt som jag kommit längre ifrån besluten. Idag fokuserar man på andra saker än tidigare. Jag har varit tjugo år på Bukowskis och sett ett antal vd:ar. Alla har sitt sätt och sina kvaliteter.

Jag har kommit fram till att jag hellre vill arbeta i en organisation med en ledning som består av duktiga antikexperter som förmedlar känslan av att alla jobbar åt samma håll och där man är delaktig i helheten. Uppsala Auktionskammare består av ett fantastiskt gäng, nyfikna och dedikerade personer som håller fast vid kvalitetstänket i alla leden. Dessutom behöver man inte växa för att växa utan man har hellre en kostym som sitter bra.

Vad blir din roll hos Uppsala Auktionskammare?

Jag fortsätter som hemvärderare, det vill säga att jag tar in föremål till auktionerna. Jag utger mig inte för att vara en expert på ett särskilt område, men jag är tillräckligt bred i min kunskap för att plocka ut gobitarna. Jag är generalist som både gillar folkligt och fine art, och trivs lika bra i en stuga i Jämtland som i en villa på Lidingö.

– Erik är en av branschens mest erfarna värderingsmän och har en mycket bred kunskap vad gäller allt från klassiska antikviteter till modern konst och design. Det känns otroligt roligt att Erik nu blir kollega med oss på Uppsala Auktionskammare. Han kommer att komplettera vårt starka team på bästa sätt och vara en stor tillgång för alla våra kunder, fortsätter Magnus Bexhed, vd på Uppsala Auktionskammare.

Sofie Bexhed på nyckelposition

Det var inte länge sedan Uppsala Auktionskammare lät meddela att Sofie Bexhed lämnat sin post som chef för konstavdelningen på Stockholms Auktionsverk för att istället bistå nya och befintliga kunder vid försäljning och förvärv av konst, design och antikviteter hos Uppsala Auktionskammare. Sofie som är gift med Magnus Bexhed, VD för Uppsala Auktionskammare köpte samtidigt in sig företaget.

Förstärkning i Skåne

Förra året valde Uppsala Auktionskammare att sälja Crafoord auktioner till Auctionet, som därmed övergav sin ursprungliga idé om att endast vara en auktionsplattform.

Samtidigt har man även förstärkt Uppsala Auktionskammares närvaro i Skåne, genom ett samarbete med Elisabeth Wachtmeister och Sophie Berntson som nya representanter i Skåne.

Samt sedan tidigare Oscar Silfverhielm som arbetat inom företaget i många år, men nu leder verksamheten i Skåne från de nya lokalerna på Östergatan 4 i Malmö.

Skåne är utan tvekan ett av av Sveriges i särklass viktigaste upptagningsområden för högklassig konst och antikviteter.

– Elisabeth och jag har känt varandra i närmare fyrtio år, ända sedan hon anställde mig på Bukowskis i Malmö 1980. Hon har en gedigen erfarenhet av auktionsbranschen och ett mycket brett kontaktnät. Det känns fantastiskt roligt att få arbeta tillsammans igen och att cirkeln nu är sluten, säger Knut Knutson, huvudägare.

Det är ingen tvekan om att Uppsala Auktionskammare är på offensiven, och det ska bli spännande att se vad nästa drag blir.