I vår gick samtliga avdelningar långt över förväntan och återropen var ovanligt få.

Förra veckan hade både Bukowskis och Stockholms Auktionsverk svårt att sälja sina kinesiska avdelningar med samma enastående resultat som de gjort de senaste åren. Genast hördes röster som talade om en total avmattning av den kinesiska marknaden(läs mitt tidigare inlägg), men i fredags var tecknen på avmattning som bortblåsta.

Det var inte bara kinesiska som gick bra. Uppsala Auktionskammare började vårens kvalitetsauktion i tisdags med att sälja äldre måleri och fortsatte med tvättäkta antikviteter och modern design för att avslutas med konst och konsthantverk från Asien.

När det väl var dags för det kinesiska konsthantverket att gå under klubban var förväntningarna höga efter fjolårets rekordauktion. Å andra sidan hade konkurrenternas auktioner förra veckan skapat en viss osäkerhet över marknaden för kinesiska antikviteter. Uppsala Auktionskammare levererade dock ännu en rekordauktion där mycket av föremålen från Kina återigen nådde spektakulära prisnivåer.

Uppsala Auktionskammare befäste ställningen som ett av Europas ledande auktionshus när det kommer till att sälja kinesiska antikviteter. Det blir spännande att se hur länge auktionshuset med huvudkontor i Uppsala kan fortsätta locka kinesiskt kapital. Och ännu viktigare, hur länge föremålen räcker.

Taggar