Med anledning av Bok & Bibliotek så kommer idag tips med två litterära viner.

Vin är vanligt förekommande inom litteraturen såväl bland de tryckta sidorna som i författarnas tillvaro. Jag har denna vecka valt att lyfta fram två litterära figurer och deras favoritviner. Först ut är Hjalmar Söderbergs klassiska Dr. Glas följd av den idag kanske inte så kända men väl så spännande Frank Heller (pseudonym för Gunnar Serner) och hans gentlemanna-äventyrare Filip Collin alias professor Pelotard.

Veckans första vin är en favorit hos Hjalmar Söderbergs romanfigur Dr. Glas, - "Jag är ingen flitig källarkund, men det är sant att jag nästan aldrig dricker något annat vin än chablis, när jag då och då äter middag ute". I norra Bourgogne i Frankrike hittar vi den gamla fossilbädd vars mineraler ger hem åt några av världens främsta vita viner. Druvan bakom chablisvinerna är chardonnay och denna vecka får producenten Jean-Marc Brocard stå som avsändare. Efter skörd pressas druvorna och sedan får de jäsa på rostfria ståltankar, vinet passar utmärkt till skaldjur och vit fisk.

Doft: Mineral- och havsosande doft fylld av gula äpplen, persika och örter.

Munhåleupplevelse: Härligt pigg och frisk fruktsyra följd av gula äpplen, mineral, citron och smör

Chablis Sainte Claire nummer 5565, Alkohol: 12,5%,  Pris: 149 kr

I böckerna spenderade den unge Collin många kvällar på en liten Italiensk restaurang i Köpenhamn, här beställdes otaliga fiasco av vin på krita från restaurangägaren. Vad det var för vin i dessa fiasco får man aldrig veta men att det var gott och att det var Italienskt var det aldrig något tvivel om. Detta i böckerna förträffliga italienska vin får idag representeras av det inbjudande och förförande röda vinet Memoro vars fylliga och välsmakande kropp bärs upp av inte mindre än fyra druvor odlade på helt olika områden i Italien. Vinet passar utmärkt till de flesta pastarätter, varför inte göra en gräddig sås med fläskfilé och mängder av parmesan till perfekt kokt tagliatelle.

Doft: Stor, väldigt inbjudande doft med solmogna körsbär, plommon och örter

Munhåleupplevelse: Fyllig och kryddig smak, fullkomligen packad med söta körsbär, solmogen frukt och örter.

Memoro nummer 2392, Alkohol: 14 %, Pris: 89 kr

Denna helg tillbringar jag med det ärevördiga Göteborgska sällskapet Bachelors Club´s medlemmar som gästar Saxå Bruk.

Med önskan om en angenäm höst-weekend, kanske i sällskap av en god bok i brasans sken?

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist