Ai Weiwei hoppas på att få besök av Kinas president Xi Jinping när han besöker Berlin i slutet av månaden under hans Europabesök. Verk av den ständigt aktuelle kinesiske konstnären kommer att visas i den störste utställningen någonsin med Ai Weiweis konst, som hålls på Berlin's Martin-Gropius Bau hall.
- Det vore bra om presidenten tog sig tid att besöka utställningen. Han skulle få se hur en man i samma ålder och med samma bakgrund har blivit en totalt olik person, säger Ai Weiwei till the daily Suddeutsche Zeitung.
Ai-Weiwei_Berlin_Tate- Vi bägge tillhör det som kallas den andra röda generationen. Våra föräldrar grundade kommunismen. Faktum är att hans far och min far var goda vänner, berättar Ai Weiwei och tillägger att han hoppas på att träffa presidenten någon gång.
- Jag skulle vilja träffa honom någon gång och samtala privat, så att jag kan förstå några av de saker som förbryllar mig. Vi båda växte upp under kulturrevolutionen. Vi är produkter av samma system. Varför blev jag så annorlunda?, fortsätter konstnären.
Ai Weiwei blev internationellt känd sedan han som kinas mest uppmärksammade samtidskonstnär fick uppdraget att hjälpa till med att designa Kinas jättearena "Fågelboet" som byggdes till OS i Beijing 2008. Efter att ha öppet ha kritiserat myndigheterna för brist på mänskliga rättigheter och korruption, blev han fängslad och samtidigt av med sitt pass 2011.

 

Kommentera