Få svenska konstnärer är så förknippade med Paris och dess omnejd som Carl Larsson. Dyrkad i Sverige, uppskattad internationellt men bortglömd i Frankrike. Tills nu.
För första gången visas en större utställning med vår nationalmålare i det land där han en gång slog igenom, Frankrike och Grez-sur-Loing.
Den 7 mars öppnar en utställning på Petit Palais i Paris som omfattar 120 målningar och grafiska blad samt några möbler. De flesta av verken som visas är utlånade från Nationalmuseums samlingar och lånas ut under museets omfattande renovering. Utställningen är skapad av bland annat Nationalmuseums intendent Carl-Johan Olsson och Torsten Gunnarsson, f d chef för samlingarna på Nationalmuseum.

Carl-Larsson_Ur-ett-hem_Petit-Palais_Nationalmuseum Carl Larsson målning "Pappas rum" ur Ett hem

– Det är otroligt glädjande att kunna introducera en så stor svensk konstnär som Carl Larsson i Frankrike. Det är också viktigt för oss att kunna visa konst från samlingarna i så stor utsträckning som möjligt under tiden som museibyggnaden är stängd för renovering. Utställningen på Petit Palais är ett utmärkt exempel på ett lyckat samarbete, säger Berndt Arell, överintendent Nationalmuseum.
– Carl Larsson kom till Paris för första gången 1877 för att prova sin lycka, men tyckte att det var svårt att finna sin plats. Han lyckades till slut finna den i det lugna Grez-sur-Loing. I konstnärskolonin mötte han sin blivande fru och det var där som de fick sin första son. Trots att den franska staten började köpa in Carl Larssons konstverk redan 1884 och att han vann guldmedaljer på Världsutställningarna i Paris 1889 och 1900, har en retrospektiv utställning om Carl Larsson aldrig visats i Frankrike. Jag är särskilt glad över den oerhörda välviljan hos svenska museer och samlare, tack vare dem kan Paris hedra en underbar konstnär vars dröm var att lyckas här. Ett särskilt tack går också till Nationalmuseum i Stockholm för lån av konstverk och personal, säger Christophe Leribault, Director på Petit Palais.
Vid invigningen av Carl Larsson, lʼimagier de la Suède den 6 mars närvarar Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Utställningen visas på Petit Palais i Paris från den 7 mars till den 7 juni 2014. Läs mer på www.petitpalais.paris.fr.

Barockt_Stadsteatern_Nationalmuseum Nutid möter dåtid på Stadsteatern

Ett måste är även utställningen Barockt som öppnar den 5 april visas på Kulturhuset i Stockholm. Även här handlar det om ett samarbete. I det här fallet mellan Nationalmuseum och Kulturhuset Stadsteatern.
Utställningen är högaktuell i en tid då vi på många sätt närmat oss barocken och dess ideal. Barockt visar de starka kopplingarna mellan barocken och vår tid. Det handlar om en värld i förändring, om rädsla och fascination för det främmande, om religion, livets kretslopp och identitet.

Nationalmuseum Utflyttning av Nationalmuseum var ett omfattande arbete

Lustigt, kan tyckas att ett stängt museum är ett mer vitalt än på länge med utställningsaktivitet både på olika scener i Sverige och utlandet...

 

Kommentarer