Den ständigt turnerande Bob Dylan har förutom sina drygt 50 album sedan början på 1960-talet också uppmärksammats som konstnär med ett flertal utställningar och verk i olika tekniker. I november öppnade hans senaste utställning Mood SwingsHalcyon Gallery i London och pågår till slutet av januari.

Merparten av verken är järnskulpturer där olika järnföremål sammanfogats till formen av bland annat grindar och andra mer eller mindre figurativa konstruktioner. Dylan återvänder till minnesbilder från industristaden Hibbing där han växte upp genom att låta sina verk gestalta förhållandet mellan material, natur och handarbete. Ett tema som starkt präglade uppväxten i Minnesotas ”Iron Range”.

Dylan beskriver själv hur grindens ute- och innestängande funktion tilltalar honom särskilt. Den stängda grinden demonstrerar både fångenskap och utanförskap samtidigt som den låter årstider och vindar att flöda fritt. En grind låter dig se vad som finns bakom men stänger på samma gång vägen för dig. Dylans järngrindar beviljar betraktaren inträde till en förfluten värld bestående av jordbruk och industri som numera till stora delar ersatts av teknikens framsteg.

 

 

 

 


Kommentera