"Den Nya Kvinnogruppen" består av 6 feminister/konstnärer som gästar nu med en utställning på Minibar Artspace på Hälsingegatan 33 i Vasastan. Som jag har förstått det så är flera av konstnärerna ganska nyexaminerade och består utställningen av konst/hantverk och ett antal performances i feminismens gemensamma nämnare. Måste få reda på deras namn men vet att Kakan Hermansson - som jag personligen är lite kär i (!!) - är en av de som ställer ut.

DNK gänget har skrivet ett manifest som man får tag i för så lite som 20 kr (köp!) där man kan ta del av konstnärernas samtal: hur allt började, varför de håller på och behövs så mycket som de gör.

Citat från DNK´s manifest:

"Vid min masterutbildning under 2010-talet var 3 utav 13 handledare kvinnor. Alla 3 kvinnor parhandledde med sina respektive män som på så vis legitimerade deras existens inom lärarkåren. Jag skickade ett mail till ledningen med frågan varför det var så obalanserat. Hälften av studenterna var kvinnor och vi behövde förebilder. Jag fick ett artigt och lite ursäktande mail tillbaka att det tyvärr var väldigt svårt att hitta kvinnliga handledare. Med det var det alltså fastställt, det som jag misstänkt under en längre tid: någonting otäckt måste ha skett kvinnorna, om diskrepansen mellan utexaminerade och potentiella kvinnliga handledare kunde vara så stor".

Just nu pågår det en diskussion på Island (kommer där ifrån så försöker hålla mig lite uppdaterad) om jämställdhet av tjejer och killar i olika tävlingar på gymnasienivå (retorik, frågesport etc..) där själva diskussionsfrågan handlar om (hos killarna då) ifall vi kvinnor tjänar så mycket på det egentligen. Att vi blir kallada för "kvot kvinnor" istället. Killarna är som sagt mycket fler i dessa tävlingar - och så att ni inte förstår mig fel så är det verkligen inte så att tjejerna är så dumma att de inte skulle kunna vara med. Men det är förmodligen inte så himla roligt att vara 1 tjej med 30 killar.... Don´t know but I guess... Det här kanske känns väldigt irrelevant för er men jag kom att tänka på det när jag var på utställningen hos DNK. Ett av deras främsta uppdrag är ..."att främja varandras och andra kvinnors konstnärskap" där deras huvudfrågeställning är "hur man aktivt kan arbeta kvinnosolidariskt i en patriarkalisk konstvärld". För att vi fattar ju alla att det är så fortfarande.

Viktiga frågeställningar som även vi som gallerister/arrangörer (och institutioner för den delen) måste ta till oss. För om vi inte jobbar aktivt mot det så kommer ingenting att ändras.

HELGTIPS: Gå och se utställningen, upphäv systerskapet och inspireras. Den pågår tills på söndag 6/10

/Irena

Kommentera