Nyss hemkommen från Helsingfors så måste jag uttrycka min fascination för grannlandets huvudstad. I strålande solsken har jag tillsammans med 25 svenska och finska antikhandlare tagit del av den finska sisun, både i form av konstupplevelser, enastående arkitektur och en och annan kärv Koskenkorva.

Något som gav bestående "men" var, förutom Auteneums suveräna konstsamling, Reitz konst och antikvitetssamling. En samling som en av Helsingfors mest betydande byggnadsentreprenörer mellan 1920-50-talet, Lauri Reitz, byggde upp i en sjurummare i en av hans moderna fastigheter som byggdes i dåvarande utkanten av Helsingfors 1938.

Även om samlingen är imponerande med Schjerfbeckporträtt och silverskatter så är huset lika imponerande i sin originalkänsla och konstnärsrestaurangen Elite i källaren. Här kommer ett smakprov från finsk byggnadskonst och arkitektur från 1930-talet, som för tankarna till Torsten Jovinges måleri, eller Emil Heilborns magiska fotografi:
Restaurang Elite, HelsingforsRestaurnag Elite, Helsingors 2013

Entré med elementskydd, Rietz; Helsingforstrapphus med fönster, RietzHiss, finsk arkitektur, Helsingfors, RietzEntré, Rietz, HelsingforsRietz, Helsingfors Fönster, Rietz, finsk arkitektur, Helsingfors, Finland, antikhandlare, Lauri Rietz

Kommentera